BNR lasa liber creditul in valuta de la anul

Autori: Mihai Bobocea , Razvan Voican 13.11.2006
Banca centrala a hotarat sa mentina dobanda de politica monetara la 8,75% pe an pentru a cincea luna consecutiv.

De la 1 ianuarie, bancile vor putea satisface fara restrictii cererea clientilor pentru credite in valuta, in conditiile in care BNR va ridica plafonul stabilit la de trei ori valoarea fondurilor proprii pentru soldul finantarilor in moneda straina.
Eliminarea restrictiei a fost hotarata vineri de Consiliul de Administratie al BNR, in sedinta de politica monetara, dupa circa un an de la introducere. Banca centrala a recurs la plafonarea creditarii in valuta in toamna anului trecut, in contextul incercarilor repetate de a frana cresterea creditului in valuta si a echilibra ponderea acestuia in totalul finantarilor cu ponderea creditului in lei.
BNR considera ca "masurile administrative si prudentiale adoptate incepand cu anul 2005 au imbunatatit corelarea structurii activelor cu pasivele bancare, precum si elementele de risc valutar din sistemul financiar al Romaniei".
"Ponderea creditului in valuta in total credit neguvernamental s-a redus la aproximativ 47% fata de 60% in luna iulie 2005, situandu-se in prezent in apropierea ponderii depozitelor in valuta in total economisire", se spune in comunicatul BNR.
Dupa o perioada de deruta, in care multe banci au sistat pur si simplu acordarea de credite in valuta, de la inceputul anului piata a inceput sa se replieze. Solutia cea mai la indemana a fost exportul de credite in valuta, care a ajuns pana la circa 3 mld. euro, insa aceasta portita a fost valabila doar pentru clientii companii. De asemenea, unele banci au apelat la majorari de capital sau au atras credite subordonate de la bancile-mama, insa in general clientii persoane fizice care doreau credite in valuta au fost serviti cu zgarcenie sau chiar deloc, fiind impinsi spre oferta de credite in lei. Anul viitor, chiar si persoanele fizice vor avea din nou acces liber la valuta.
Ce se va intampla dupa 1 ianuarie, in absenta restrictiei? Florian Libocor, analist financiar la BRD, considera ca nu va aparea nicio explozie a creditului in valuta.
"O crestere a creditarii in valuta va exista, dar nu neaparat din cauza eliminarii restrictiei, ci din cauza ca BNR inca da semnale privind o posibila intarire a politicii monetare", spune Libocor. El crede ca soldul creditului privat in lei si in valuta va ajunge la paritate pana la sfarsitul anului. In prezent, leul are o pondere de circa 53% in soldul creditelor private, usor mai mare decat valuta. El spune ca piata vede pe termen mediu continuarea aprecierii usoare a leului, fara riscul unei corectii puternice in urmatoarea perioada. Aceasta poate constitui un stimulent pentru creditarea in valuta, in conditiile in care ramane mai ieftina in ciuda cresterii usoare a dobanzilor la euro si dolari.
"Prin renuntarea la limita de 300% din fondurile proprii, BNR a aratat ca masura nu a dat rezultatele scontate si da un indiciu privind relaxarea politicii monetare in prima parte a anului viitor", a declarat Florin Catu, analistul-sef al ING Bank Romania.
In noua luni, soldul total al creditelor in valuta a crescut cu 24,1% in euro fata de aceeasi perioada a anului trecut, in cazul populatiei majorarea fiind insa mai mare, de 47%. Totusi, creditul in lei a ajuns sa depaseasca cu circa 13% valoarea creditului in valuta, care insuma in septembrie circa 11,3 miliarde de euro. Populatia a contractat credite in moneda straina de peste 4 miliarde de euro.
Chiar daca volumul creditelor in valuta nu va mai fi limitat direct, costul cu rezervele minime obligatorii de 40% din valoarea surselor atrase in moneda straina va continua sa reprezinte o frana pentru banci. Deja bancherii au inceput sa se planga ca nu vor putea concura cu ofertele bancilor straine, care acorda finantari in valuta la costuri mai scazute.
"Odata cu intrarea in Uniunea Europeana, bancile romanesti puteau sa fie dezavantajate in fata institutiilor straine de credit. Din punctul de vedere al imaginii, excesul de restrictii nu da bine", spune Radu Craciun, analistul-sef al ABN Amro.
In privinta creditarii in lei, BNR a hotarat vineri sa mentina dobanda de politica monetara la nivelul de 8,75%, conform asteptarilor pietei. Dobanda stationeaza la acest nivel de la sfarsitul lunii iunie.
CA al BNR reafirma ca indeplinirea obiectivului de continuare a procesului de dezinflatie in conditiile stabilitatii mediului economic si financiar "reclama mentinerea unei conduite restrictive a politicii monetare alaturi de un suport consistent si continuu din partea politicilor fiscale si de venituri, precum si a reformelor structurale".
Florian Libocor este de parere ca BNR practica un mesaj destul de confuz pentru piata bancara.
"La inceputul anului, cand vedeau o inflatie de 6,8% si acum, cand inflatia este de 4,8%, mesajul practicat de banca centrala este acelasi, desi ar fi fost poate potrivita o schimbare", a opinat el.