Blue Telecom iese pe Bursa cu o oferta de 14 mil. euro

Autor: Vlad Nicolaescu 07.11.2006
Al treilea jucator de pe piata serviciilor de cablu TV, controlat de omul de afaceri Catalin Chelu, a primit avizul CNVM pentru emisiunea de actiuni.

CCC Blue Telecom, al treilea jucator pe piata serviciilor de televiziune prin cablu, companie detinuta de omul de afaceri Catalin Chelu din Galati, va lansa in urmatoarele doua saptamani o oferta publica initiala de actiuni pentru a se lista la Bursa de Valori. Societatea spera sa atraga cel putin 14 milioane de euro in schimbul unui pachet de 25% din actiuni.
Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a aprobat ieri prospectul final al ofertei publice, aceasta urmand sa inceapa in termen de doua saptamani.
Compania va oferi spre vanzare 19,88 milioane de actiuni nou-emise, care reprezinta 33% din capitalul social actual si vor reprezenta dupa incheierea ofertei 25% din capitalul companiei.
Pretul la care compania de cablu va vinde actiunile catre investitorii de pe piata va fi decis, la fel ca in cazul ofertei de listare a Flamingo - in functie de cererile de subscriere primite de la investitori.
Acestia vor putea introduce ordine de cumparare la preturi cuprinse intre 2,5 si
7 lei/actiune, oferta urmand sa se incheie la cel mai mic pret care va permite subscrierea integrala a ofertei. Toti investitorii care au plasat ordine la preturi mai mari sau egale cu pretul la care se va incheia oferta vor cumpara actiunile la acelasi pret.
Oferta, care se va derula prin sistemul tehnic al Bursei de Valori Bucuresti, urmeaza sa fie intermediata de societatea Eldainvest din Galati, cea prin care omul de afaceri Catalin Chelu tranzactioneaza pe Bursa, conform informatiilor din piata de capital.
Directorul Eldainvest a confirmat aprobarea ofertei de catre CNVM: "Am primit avizul CNVM si vom lansa oferta cel mai probabil pe data de 17 noiembrie", a declarat pentru ZF Adrian Manaila, directorul Eldainvest.
Valoarea ofertei va fi astfel cuprinsa intre 14 si 39 de milioane de euro, ceea ce inseamna ca Blue Telecom ar putea valora in prezent intre 42 si 117 milioane de euro, iar capitalizarea bursiera dupa listare s-ar putea situa intre 56 si 156 de milioane de euro.
Conform ultimelor informatii disponibile, Blue Telecom detine cica 210.000 de abonati la serviciul de televiziune prin cablu, ceea ce reprezinta o cota de piata de 6% pe piata cablului TV. Piata cablului este dominata de UPC si RCS&RDS, care au fiecare o cota de piata de aproximativ 30%.
Banii atrasi din oferta de actiuni ar urma sa fie folositi pentru dezvoltarea retelei de cablu, a serviciilor oferite si achizitionarea de alte retele. Blue Telecom ofera incepand cu finalul anului trecut servicii de Internet si a lansat recent si servicii de telefonie.
Pretul la care compania ofera actiunile este echivalent cu un pret cuprins intre 233 si 650 de euro/abonat. Spre comparatie, UPC a preluat anul trecut Astral pentru 330 de milioane de euro, ceea ce echivaleaza cu 395 de euro pe abonat.
In afara de activitatea de televiziune prin cablu, Blue Telecom mai detine lichiditati, investitii la Bursa de Valori, o serie de studiouri locale de televiziune si proprietati imobiliare.
Conform prospectului preliminar de oferta, Blue Telecom a avut anul trecut o cifra de afaceri de 8,3 milioane de euro, in crestere cu 24% fata de anul anterior, in timp ce profitul net pe anul trecut s-a ridicat la 449.000 de euro, de peste 60 de ori mai mare decat in 2004.
Blue Telecom este prezenta in judetele din estul si sudul Romaniei, o buna parte din abonati fiind din mediul rural. Acest fapt ii asigura o pozitie mai buna in localitatile respective, dat fiind ca investitiile necesare unui alt operator pentru a intra in localitatile respective sunt ridicate. Compania a inceput insa sa fie concurata in mediul rural de serviciile de televiziune prin satelit lansate de marii operatori.
Catalin Chelu a cedat recent un pachet de 62% din Blue Telecom catre Doina Lilioara Rimar, despre care surse din piata afirma ca este o ruda a sa. Transferul s-a realizat pentru circa 62 mil. euro, ceea ce ar evalua compania la 100 mil. euro. In urma tranzactiei omul de afaceri a ramas cu o participatie de circa 34% in cadrul companiei. El nu a dorit sa comenteze pe seama ofertei de actiuni din cauza reglementarilor pietei de capital.
Brokerii de la Bursa spun ca tranzactia nu ar trebui luata ca reper pentru valoarea companiei, avand in vedere ca aceasta ar putea avea ca principal motiv optimizarea structurii participatiilor lui Catalin Chelu, care controleaza cateva zeci de societati.
Catalin Chelu este unul dintre cei mai mari investitori persoane fizice de pe piata de capital, cu o avere care se situeaza in jurul a 300 mil. euro, conform informatiilor din piata. In afara de Blue Telecom, el detine pachete consistente din actiunile societatilor de investitii financiare, spatii comerciale in mai multe orase din Moldova si este actionar si la alte societati din domeniul industrial.
Blue Telecom este cea de-a doua companie care iese cu o oferta de actiuni anul acesta pentru a se lista la Bursa de Valori, dupa oferta derulata in vara de Transelectrica. Pentru finalul acestui an mai este asteptata oferta de actiuni a Alumil, filiala locala a producatorului elen de pofiluri din aluminiu Alumil, care s-ar putea ridica la 10 milioane de euro.