Companiile europene se indatoreaza mai mult

Autor: Cristiana Groza 06.11.2006
Valoarea totala a datoriilor acumulate de companiile europene care au facut imprumuturi a crescut in acest an la un nivel record din 2001, conform unui studiu efectuat de Standard & Poor's.
Studiul S&P a examinat valoarea datoriei a celor mai mari 30 de debitori non-financiari din Europa. A demonstrat ca acestia au acumulat o datorie de 746 mld. euro pana in iunie, o crestere de 110 mld. euro in doar sase luni si cea mai mare valoare a datoriilor din 2001 pana in pre-zent, scrie Financial Times.
Ca un semn al ingrijorarii crescande, agentia de rating a avertizat ca este fortata sa reduca ratingurile unora dintre cele mai importante companii din Europa.
Jean-Michel Six, economist-sef pentru Europa la S&P, a declarat ca "ciclul de creditare s-a intors cu siguranta in ceea ce priveste companiile industriale si prognoza vorbeste despre deteriorari aditionale".
Avertizarea venita din partea S&P este surprinzatoare, deoarece marea majoritate a investitorilor credeau ca singurele companii a caror datorie a crescut in mod agresiv erau cele cu capital privat. Pana acum, principalele companii au fost destul de reticente in ceea ce priveste imprumuturile, prin compa-ratie cu ciclurile de creditare anterioare. Acumularea acestei datorii reflecta partial achizitii de valori-record finantate din datorii. Totusi, acelasi studiu demonstreaza ca marile companii si-au marit de asemenea platile de dividente si au cumparat actiuni proprii.
Aproape jumatate dintre companii au previziuni negative, ceea ce inseamna ca retrogradarea lor de catre S&P este iminenta. Din acest grup fac parte unii dintre gigantii Europei, cum ar fi Deutsche Telekom si BAA.
Sectorul telecom se afla in mod particular intr-o pozitie precara, cu un numar mare de companii care se afla in situatia de a fi retrogradate de la nivelul de potentiala investitie la cel mai slab nivel. Ratingul mediu al celor opt companii telecom a fost cel mai mic din 2001.
Primele opt companii de utlitati au cele mai negative previziuni, la 75%, dar ratingul de creditare continua sa fie unul solid, care reflecta caracteristica de creditare puternica inerenta companiilor energetice.