TotalSoft se uita dupa achizitii in Serbia

Autor: Radu Tataru-Marinescu 01.11.2006
TotalSoft, companie romaneasca de software, are in plan in urmatorul an achizitia de companii de software pentru a-si mari portofoliul de produse sau de clienti, a declarat pentru ZF Liviu Dragan, directorul general al companiei. "Realizam in acest moment un studiu pentru a determina ce companii sunt interesante pentru noi. Ne intereseaza atat companii de pe piata locala, cat si din Serbia", a explicat Dragan.
"Serbia este o piata inca subdezvoltata, dar cu un potential substantial acum ca embargoul a fost ridicat. Strategic este mai bine sa fii prezent intr-o piata care incepe sa creasca decat sa intri in momentul in care principalii jucatori pe diverse domenii s-au cristalizat si au impartit piata", a explicat interesul pentru Serbia Andy Dumitrascu, directorul de marketing TotalSoft
Valoarea unei achizitii poate atinge si cateva milioane de dolari, au sustinut oficialii TotalSoft. Dac a suma platita pentru o achizitie va depasi doua milioane de dolari, aceasta va fi platita de catre actionarul principal al TotalSoft - fondul de investitii Global Finance. Sub aceasta suma, achizitia va fi realizata in mod direct de TotalSoft, "iar acest lucru se va face din resurse proprii, nu imprumutate", a explicat Dumitrascu.
TotalSoft are estimat pentru acest an un nivel al EBIDTA (profitul inaintea de plata dobanzilor, a taxelor, includerea deprecierii si a amortizarii) de 1,6 milioane de euro, la o cifra de afaceri de aproximativ 9 milioane de euro, a declarat Dragan. Cel mai profitabil produs al companiei este Charisma Enterprise, un sistem informatic integrat de gestiune a companiei (ERP) dezvoltat de TotalSoft, conform oficialilor companiei.
"Cat despre sectorul cel mai profitabil, probabil ca cel de leasing se inscrie in randul celor care ofera o profitabilitate ridicata pentru TotalSoft", a declarat pentru ZF Andy Dumitrascu, directorul de marketing al companiei. "In fond, in acest domeniu dominam cert piata romaneasca cu 28 de companii de leasing clienti de Charisma, fara a mai aduce in discutie expansiunea regionala care s-a concentrat de asemenea pe sectorul de leasing", a adaugat oficialul TotalSoft.
Anul trecut, compania de software romaneasca si-a schimbat actionariatul in urma unei investitii de circa 10 milioane de dolari (7,7 mil. euro) a fondului de investitii elen Global Finance.