Romanii dau cea mai multa mita dintre toti europenii

Autor: Mihai Bobocea 19.10.2006
Coruptia si mita au cea mai mare amploare din Europa in Romania, arata un studiu GfK efectuat pe cetatenii au 21 de state europene. Astfel, 61% dintre romani spun ca mita este un fenomen absolut natural in viata de zi cu zi, mai mult decat in Cehia (57%), Ungaria (51%), Bulgaria (36%) si Suedia (valoarea minima - 8%).
Un procent asemanator (59%) dintre romani spun ca au dat cel putin o data mita pentru a-si rezolva problemele cu functionarii statului, fata de numai 4% dintre portughezi.
La polul opus, 38% dintre romani spun ca nu au dat mita niciodata, fata de 94% dintre portughezi. Romania este astfel plasata in topul coruptiei de catre clasamentul GfK.
Romanii intervievati spun ca mita este cel mai mult raspandita in justitie (22%) si sanatate (20%). De altfel, perceptia asupra coruptiei se intinde asupra intregului sistem: 76% dintre romani sunt de parere ca traiesc intr-un stat corupt. Paradoxal, 84% dintre cei chestionati au raspuns ca statul / guvernul ar trebui sa fie cel care lupta pentru reducerea coruptiei.
De asemenea, 43% dintre romani spun ca lupta impotriva coruptiei este inutila, pentru ca este vorba de un fenomen care a exista si va exista intotdeauna.
Sondajul este reprezentativ la nivel national si a a cuprins peste 22.000 de respondenti din 21 de state europene.