Cehia, Ungaria si Polonia, posibile scenarii pentru Bursa de la Bucuresti

Autor: Dragos Prioteasa 17.10.2006
Capitalizarea bursiera si valoarea totala a tranzactiilor desfasurate pe piata de capital au crescut sustinut la bursele din Polonia, Cehia si Ungaria in primii doi ani dupa aderarea la Uniunea Europeana la 1 mai 2004, conform unui raport al firmei de brokeraj Intercapital Invest.
In aceeaSi perioada, bursa din Romania a inregistrat o evolutie "amestecata", cresterile bruste ale indicatorilor bursieri alternand cu perioade de stagnare, fapt ce indreptateste investitorii si brokerii sa creada ca scenariul din tarile care au aderat la U.E. in 2004 nu se va repeta neaparat si la noi.
In 2004 si 2005, in cele trei state per ansamblu, s-a inregistrat o crestere medie a capitalizarii bursiere de 56%, respectiv 39%. Si valoarea tranzactiilor a inregistrat o dinamica pozitiva, in 2005 fata de 2004, valoarea totala a tranzactiilor in cele trei tari crescand in medie cu 98,4%. De la inceputul anului 2006, indicele BET a crescut cu 31%, iar capitalizarea bursiera a ajuns la circa 21 mld. de euro, in crestere fata de sfarsitul anului 2005 cu aproximativ 37%.
Brokerii de la Intercapital se asteapta la un trend ascendent in ceea ce priveste indicatorii bursieri cum ar fi capitalizarea sau valoarea tranzactiilor.
"Credem ca acesti indici vor evolua in sens ascendent, asemanator celor din statele intrate in UE in 2004. Pe viitor vedem o evolutie pozitiva pentru ca bursa se afla intr-un proces de dezvoltare, asteptandu-se listarea de noi emitenti. Ramane insa un drum lung de parcurs", spune Razvan Pasol, presedintele Intercapital Invest. Pasol crede ca evolutiile bursiere din cele trei tari nu au fost influentate in exclusivitate de aderarea la Uniunea Europeana, ci si de conjunctura economica interna si internationala. De aceea, Bursa de Valori Bucuresti va evolua diferit de cum au facut-o bursele din Europa dupa anuntarea aderarii.
Si oficialii bursei impartasesc acelasi optimism. Stere Farmache, directorul general al Bursei, este de parere ca evolutia Bursei nu va fi identica cu a statelor acceptate in Uniunea Europeana la inceputul lui 2004, dar se asteapta la cresteri de 30-35% a capitalizarii bursiere pentru primii doi ani dupa aderare.
Farmache aprecia luna trecuta in cadrul conferintei Forumul Piata de Capital ca Bursa de la Bucuresti a inceput sa-si sincronizeze evolutia cu cea a burselor din regiune. Conform datelor prezentate de directorul Bursei, din 2000, coeficientul de corelatie al indicelui BET cu ceilalti indici ai burselor locale este in crestere.
Presedintele Bursei este de parere ca intrarea in Uniunea Europeana va stimula investitorii, iar convergenta economica a Romaniei cu statele comunitare se va produce intr-un timp mai indelungat si va avea efecte pozitive.
"Evolutia indicatorilor bursieri din urmatorii doi ani va depinde in mare masura de procesul de listare al Fondului Proprietatea. Daca acesta se va incheia cu succes, ne asteptam la cresteri ale capitalizarii si mai mari decat cifrele estimate de 30-35%", spune Farmache.
Devenit operational ca societate pe actiuni in decembrie 2005, Fondul Proprietatea detine participatii la 114 companii si un capital social de 3,9 mld. de euro. Listarea a fost amanata din nou luna aceasta deoarece companiile care fac parte din portofoliul fondului intampina intarzieri in ceea ce priveste propria listare la Bursa de Valori.