Batausul Iorga

Autor: Catalin Fudulu 13.10.2006
Despre Nicolae Iorga nu se poate scrie numai din punct de vedere pozitiv. Temperamentul coleric al acestuia l-a facut remarcat opiniei publice prin iesirile sale nu tocmai elegante. Din pacate, un incident provocat de istoric a ajuns cunoscut chiar si in Occident.
In ianuarie 1908, la Facultatea de Filosofie a Universitatii Bucuresti, N. Iorga a fost intrerupt din dialogul pe care il avea in cancelarie cu profesorul S. Mandrescu de exclamatia "Hodoronc-tronc!" a profesorului Dragomirescu. Dorind sa stie daca fraza a fost la adresa sa, N. Iorga l-a interpelat pe Dragomirescu si din cauza ca nu a primit un raspuns care sa-l multumeasca "incepe sa dea in Dragomirescu cu bastonul, pana ce Dragomirescu s-a putut apropia de el pentru a-l dezarma. Pan a sa sosesc eu de la usa, Dragomirescu il trantise la pamant si in aceasta situatie i-am putut desparti". S. Mandrescu, autorul relatarii, si-a arogat meritul de a-i fi despartit pe cei doi "profesori batausi", cum i-au numit contemporanii. Din pacate, afirmatia a fost subiectiva. Un raport al Sigurantei, impartial de aceasta data, mentioneaza ca cei doi profesori universitari au fost despartiti de cadrele didactice si studentii care au intrat in cancelarie, alarmati de zgomotele pe care le-au auzit. Pana atunci, cei doi au avut timp sa se tavaleasca ca niste adevarati luptatori si sa-si rupa hainele unul altuia. Desi au fost separati, batausii nu s-au sfiit
sa-si adreseze cuvinte nu tocmai ortodoxe. N. Iorga a fost primul care a parasit incaperea, scuturandu-si hainele, in timp ce Dragomirescu s-a declarat castigatorul inclestarii, din punctul de vedere al rezistentei fizice.
Despre conflictul dintre cei doi s-a discutat si in Parlament, pe culoarele din Dealul Mitropoliei facandu-se urmatoarea constatare: "Capitala si tara sunt adanc mahnite, scarbite de faptele petrecute vineri seara", propunandu-se urmatoarea solutie: "Avem legi facute de noi. Cu cat suntem mai sus in ierarhie, cu atat sa fim mai constiinciosi in lege, spre a servi de model celorlalti".
Pana la urma, nici unul dintre cei doi profesori nu a avut de suferit. La 11 februarie 1908, Facultatea de Filosofie lua decizia excluderii lui Dragomirescu, hotararea fiind respinsa de Ministerul Educatiei. Peste inca o saptamana, se constata ruperea procesului-verbal al conflictului din condica Facultatii de Filosofie.