Razvan Orasanu va fi inlocuit de Teodor Atanasiu la presedintia AVAS

Autor: Roxana Grigorean 27.10.2006
Premierul Calin Popescu-Tariceanu a semnat joi decizia de eliberare a lui Razvan Orasanu din functia de presedinte al Autoritatii Nationale pentru Valorificarea Activelor Statului si l-a numit in locul lui Orasanu pe Atanasiu.
Fostului presedinte AVAS i s-a propus functia de consilier economic al primului-ministru, functie pe care o avea inainte de a fi la AVAS. "Nu stiu daca Razvan Orasanu va accepta propunerea facuta de Tariceanu", au spus reprezentantii AVAS. Conform Mediafax, Orasanu ar fi cerut pozitia de secretar de stat in Ministerul de Finante.
In acelasi timp, echipa lui Orasanu nu se va pastra sub conducerea lui Atanasiu, au mai spus reprezentantii AVAS.
Referitor la mandatul sau, fostul presedinte al AVAS a spus ca a avut o abordarea exclusiv economica, fara implicare politica. "Te odor Atanasiu va fi un bun presedinte, intrucat are un plus de anvergura politica", a mai spus el. Razvan Orasanu a fost anuntat de premierul Tariceanu, miercuri, in sedinta de Guvern, ca va fi inlocuit in functia de presedinte al AVAS de catre Teodor Atanasiu. Tot miercuri, Teodor Atanasiu a fost suspendat din functia de ministru al apararii, liberalii renuntand la Ministerul Apararii pentru a putea sa-l desemneze pe Varujan Vosganian (PNL) comisar european din partea Romaniei.
Teodor Atanasiu este membru al Partidului National Liberal (PNL) si a ocupat functia de ministru al apararii din decembrie 2004 pana acum doua zile cand in fruntea Ministerului Apararii a ajuns democratul Sorin Frunzaverde.
Atanasiu a mai fost administrator la compania Palplast Sibiu, membra a grupului Rompetrol, detinut de Dinu Patriciu, si la B&M Direct Consulting. Totodata, el a mai detinut functia de director general adjunct al Uzinei Mecanice Cugir si a fost si membru in Consiliul de Administratie al FPS (actual AVAS) in perioada 1997-2000.
Atanasiu este in prezent actionar la firma Credit Consulting (Alba-Iulia) cu 30% din actiuni si la Cooperativa de Credit Concordia (Cugir), valoarea actiunilor detinute fiind de 1.000 de lei, potrivit declaratiei de interese din luna mai 2006. Orasanu nu a precizat in declaratia sa de avere imobile, conturi in banca sau actiuni. Salariul lui mediu lunar se ridica, conform declaratiei de avere, la 2.900 lei pe luna (aproximativ 800 de euro), in timp ce salariul lui Atanasiu a fost de 4.000 de lei pe luna (aproximativ 1.100 de euro). In 2005 Orasanu nu era inca la AVAS.
Tariceanu a mai facut recent o "miscare" la AVAS, inlocuind-o pe Giliola Ciorteanu cu liberalul Constantin C. Botez in functia de vicepresedinte. Pana la instalarea in functia de vicepresedinte al AVAS, Constantin C. Botez a ocupat functia de director al Directiei Monitorizare Venituri Postprivatizare din cadrul autoritatii.
La noua luni AVAS a realizat venituri totale in valoare de 513,7 milioane de lei (144 de milioane de euro), depasindu-si cu 38,48% prevederile bugetare pe anul 2006 si cu 97,61% prevederilor bugetare pentru primele noua luni ale anului. Dintre cele mai importante licitatii organizate de Autoritate in primele 9 luni ale anului 2006 se numara vanzarile de active de la ROVA, producator de tigla, de la POBAC Bacau, care are ca profil de activitate tesaturile din lana, de la fabrica de sticla SOMVETRA Gherla sau de la Conpress Advertising.

Declaratia de avere a lui Atanasiu
Atanasiu a declarat doua imobile, o casa de vacanta si una de locuit, achizitionate in 2004, respectiv 2005
Fostul ministru a declarat trei conturi bancare: unul de 75.000 de euro, unul de 30.000 de dolari si unul de 20.000 de RON
Salariul lui Atanasiu a fost de 4.000 de lei pe luna (aproximativ 1.100 de euro)