Vanzarile de cabluri auto au depasit estimarile intiale ale EKR Elektrokontakt

Autor: Anca Rif, ZF Transilvania 27.10.2006
Compania EKR Elektrokontakt Romania, subsidiara a concernului german Nexans Autoelectric GmbH, producator de cablaje pentru industria auto, si-a depasit tinta de crestere a indicatorilor financiari, stabilita la inceputul anului, inregistrand pe primele noua luni ale anului o crestere de 40% a cifrei de afaceri, pana la 7 mil. euro, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.
La inceputul anului, conducerea companiei estima pentru 2006 o crestere de aproximativ 10% a cifrei de afaceri, dupa ce in 2005 acest indicator s-a cifrat la aproximativ 7 mil. euro.
"Investitiile in dezvoltarea capacitatilor de productie
ne-au ajutat sa crestem constant in fiecare an", a declarat pentru ZF Transilvania Octavian Barnutiu, director economic la EKR Elektrokontakt Romania. Pot rivit acestuia, cresterea de 40% se va pastra constanta si in urmatoarele luni ale anului, ajungandu-se astfel la o cifra de afaceri de 9,8 mil. euro la finele lui 2006.
Compania EKR Elektrokontakt Romania a finalizat in prima parte a acestui an o investitie de aproximativ 5 mil. euro in extinderea capacitatilor de productie pentru fabrica din Pancota, judetul Arad. Concernul german detine in Romania doua puncte de lucru, la Santana si Pancota, cel mai mare dintre acestea fiind cel din Pancota.
"In ultimii cinci ani am investit constant in extindere si in consolidarea pozitiei companiei pe piata romaneasca. Pentru 2006, nu mai avem in plan alte investitii, ci ne-am propus o consolidare a celor pe care le-am realizat deja. Vom mai investi in extindere doar in conditiile in care comenzile clientilor nostri vor depasi capacitatea actuala de productie", a precizat Octavian Barnutiu. Acesta a mai spus ca in prezent cele doua puncte de productie pe care compania le detine functioneaza la o capacitate de 80-90%.
In prezent, aproximativ 50% din productia de cablaje auto a concernului german se concentreaza in Romania, restul fiind realizata in Cehia. "Pentru a reduce costurile, in ultimii ani punctele de productie din Germania au fost transferate in Romania si Cehia. In acest moment, in Germania se produce foarte putin si doar la cererea explicita a clientilor grupului", a precizat Barnutiu. Pe plan global, Nexans Autoelectric GmbH are aproape 4.000 de angajati in filialele dezvoltate in Anglia, Italia, Elvetia, Cehia, Statele Unite, Mexic si Romania si inregistreaza anual o cifra de afaceri de peste 100 de mil. euro.
Potrivit oficialilor, in cele doua fabrici din judetul Arad se produc lunar aproximativ 400.000 de repere, principalii clienti fiind BMW si Daimler-Crysler. Grupul german si-a inceput investitiile in Romania in 1997, odata cu dezvoltarea punctului de productie inchiriat de la Santana, judetul Arad. Potrivit reprezentantilor companiei, grupul a dorit initial sa gaseasca o locatie in Timisoara. Optiunea pentru zona de vest a tarii a fost generata pe de o parte de faptul ca locatia e aproape de infrastructura europeana, iar pe de alta parte de faptul ca forta de munca este calificata. In 1999, concernul german demareaza prima investitie greenfield intr-o fabrica de 6.000 de metri patrati la Santana, iar in 2001 este derulata o investitie similara la Pancota. Pana in acest moment, valoarea investitiilor realizate de Autoelectric in zona Arad depaseste 15 mil. euro.