Guvernul maghiar, discreditat inca o data de o inregistrare

Autor: Daniela Cuciureanu 10.10.2006
La doar doua zile dupa ce a obtinut votul de incredere al Parlamentului, guvernul socialist maghiar condus de Ferenc Gyurcsany se afla din nou in mijlocul unui scandal politic.
De aceasta data, o inregistrare audio il prezinta pe ministrul administratiei locale, Monica Lamperth, declarand in timpul unei reuniuni cu usile inchise ca va face in asa fel incat administrarea fondurilor regionale sa fie facuta in continuare de catre membrii Partidului Socialist, in pofida victoriei in alegerile locale a partidului de dreapta Fidesz.
Calmarea crizei politice, care a inceput la mijlocul lunii septembrie dupa ce mass-media locala a difuzat o caseta pe care premierul Gyurcsany putea fi auzit recunoscand ca a mintit electoratul cu privire la situatia economica a tarii, este astfel din ce in ce mai departe.
Dupa ce partidul de opozitie, Fidesz, condus de rivalul lui Ferenc Gyurcsany, Victor Orban, a castigat net alegerile locale de la inceputul lunii, socialistii si-au exprimat ingrijorarea ca vor pierde controlul asupra administrarii fondurilor ce provin de la UE, procesul revenind liderilor locali, acum din partea Fidesz.
Pentru a evita acest mers al lucrurilor si a controla in continuare destinatia banilor, ministrul socialist a propus modificarea legislatiei astfel incat socialistii sa poata avea un rol hotarator in consiliile care administreaza fondurile chiar daca nu reprezinta puterea la nivel local.
"Credeti-ma, ne cunoastem obiectivele. Voi inainta o propunere Guvernului, care va da politicienilor din partidele aflate la guvernare si socialistilor autoritate si mandate puternice in cadrul Consiliului de dezvoltare regionala."
Oficiali din Partidul Socialist nu au negat ca vocea inregistrata era cea a ministrului administratiei locale, insa au explicat ca prin propunerea ministrului socialistii voiau sa arate ca politicile sustinute de socialisti, necesare la nivel local, nu vor disparea din programul consiliilor regionale, in ciuda infrangerii din alegeri.
Desi scandalul nu a provocat reactii atat de vehemente precum cel care il avea in centrul atentiei pe Gyurcsany, observatorii politici de la Budapesta sunt de parere ca noile informatii nu fac decat sa puna paie pe foc, sansele lui Gyurcsany si ale guvernului socialist de a-si reabilita reputatia in fata electoratului scazand de la o zi la alta.
Totusi, analistii sustin ca nu exista niciun mijloc constitutional de a-l indeparta pe Gyurcsany din fruntea executivului inainte de alegerile din 2010, cu exceptia nominalizarii unui succesor din partea Partidului Socialist, ceea ce, deocamdata, pare putin probabil.
Manifestatiile impotriva guvernului Gyurcsany au continuat la sfarsitul saptamanii trecute in piata Kossuth din fata Parlamentului. Peste 20.000 de persoane au cerut din nou demisia lui Gyurcsany si a intregului guvern.