Energoconstructia intra in afacerea autostrazilor

Autor: Catalin Lupoaie 05.10.2006
Societatea de constructii Energoconstructia, unul dintre cei mai mari jucatori de profil de pe piata, isi va extinde incepand de anul viitor domeniile de activitate, prin contractarea unor proiecte de infrastructura rutiera si dezvoltarea unui complex rezidential propriu, potrivit reprezentantilor companiei.
Energoconstructia a investit in acest an circa 11 mil. euro pentru achizitia de utilaje si echipamente performante, pentru participarea la constructia de autostrazi, potrivit lui Constantin Tabacaru, directorul general al Energoconstructia. El considera ca va fi necesara regruparea mai multor firme romanesti pentru a realiza un capital suficient sustinerii proiectelor mari, insa nu exclude nici varianta colaborarii cu societati straine, in calitate de subcontractor.
In primele noua luni ale anului, Energoconstructia a realizat o cifra de afaceri de circa 36,7 mil. euro.
Compania se inscrie in cursa pentru castigarea marilor proiecte de infrastructura anuntate in ultimii ani, alaturi de alte companii puternice locale precum Hidroconstructia sau CCCF.
Firmele romanesti au pierdut teren in ultimii ani in fata constructorilor straini care au intrat puternic pe piata dupa anul 2000. Insa, odata cu inceperea investitiilor masive in infrastructura, constructorii romani au anuntat tot mai multe investitii in achizitionarea de utilaje si modernizari de echipamente.
In plus, anul acesta un consortiu romanesc, format din companiile Spedition UMB, Euro Construct Trading '98 si Pa&Co International, a castigat licitatia pentru constructia segmentului de autostrada Bucuresti-Ploiesti, proiect cu o valoare de circa 200 de milioane de euro.
Euro Construct Trading '98, controlata de patronii restaurantului Golden Blitz, Dan Besciu si Sorin Vulpescu, si Spedition UMB, controlata de Dorinel Umbrarescu, fac parte din noul "val" al companiilor de constructii romanesti, fiind cele mai active de pe piata locala din ultimii patru ani.
Mai mult, Euro Construct a mai castigat anul acesta un proiect in valoare de aproximativ 30 mil. euro, in asociere cu alte doua firme, pentru efectuarea lucrarilor de reparatii la un tronson al autostrazii Bucuresti-Pitesti.
Noua conducere a Ministerului Transporturilor s-a pronuntat in favoarea acordarii de contracte pentru autostrazi catre companiile romanesti, care pana acum nu au avut acces la aceste lucrari decat din postura unor subcontractori sau membri de consortii formate impreuna cu firme straine.
Planurile Energoconstructia vizeaza nu numai autostrazile. Compania ar putea incepe, anul viitor, primul proiect rezidential propriu, firma participand pana in prezent la constructia mai multor cladiri de locuinte, in calitate de constructor. Societatea detine un teren de 10-12 hectare in zona de sud a Capitalei, pe care intentioneaza sa dezvolte un complex rezidential.
Potrivit directorului companiei, Energoconstructia va continua sa desfasoare activitati pe piata constructiilor din domeniul productiei de energie electrica, prin lucrari de modernizare a centrelor energetice, refacere a retelelor de canalizare, amenajari si reabilitari de drumuri, precum si pentru constructia spatiilor de depozitare pentru zgura si cenusa.
Compania si-a bugetat afaceri de aproximativ 54 mil. euro, in crestere cu 20% fata de nivelul consemnat in 2005. Profitul brut estimat pentru sfarsitul anului se ridica la 1,5 mil. euro (5,3 mil. lei).
Anul trecut, circa 60% din cifra de afaceri a companiei a fost reprezentata de lucrarile de retehnologizare a termocentralelor.
Unul dintre proiectele companiei programate pentru anii urmatori este scoaterea la vanzare a unor baze de productie industriala si a unor depozite din patrimoniu pentru a reduce cheltuielile de intretinere a acestui tip de active.
Printre proiectele initiate de firma in acest an se numara reabilitarea principalelor cladiri ale CET Sud Bucuresti, in calitate de subcontractor, precum si lucrarile de constructii-instalatii si reabilitare a imobilelor CET Vest.
Energoconstructia a inceput un proiect de modernizare a retelelor de apa si termoficare si a instalatiilor de transport al energiei din Constanta si Radauti.
Tot in 2006, compania va executa lucrarile de supainaltare a unui depozit de cenusa la complexul energetic din Craiova.
Alte lucrari contractate de companie in acest an constau in reabilitarea retelelor de apa din Targu-Mures, reamenajarea stadionului "Ilie Oana" din Ploiesti, construirea unui bloc de locuinte la Braila, precum si instalarea unui grup energetic la Paroseni. Energoconstructia SA - Trust Antrepriza Generala a fost infiintata in 1949, s-a privatizat in perioada 1993-1994 prin MEBO - cumpararea actiunilor de catre conducerea societatii si salariati. Energoconstructia are aproximativ 2.500 de angajati, potrivit ultimelor date disponibile.

Cifre-cheie
In primele 9 luni compania a raportat afaceri de 36,7 mil. euro
Compania si-a bugetat afaceri de 54 mil. euro, in crestere cu 20% fata de 2005
Profitul brut estimat pentru sfarsitul anului se ridica la 1,5 mil. euro (5,3 mil. lei)
2.500 de angajati