Afacerile Rifil au scazut cu 12% in primul semestru

Autor: Ana Raduta 04.10.2006
Producatorul de fibre textile Rifil Savinesti a inregistrat in primele sase luni o cifra de afaceri de 13,7 mil. euro, in scadere cu aproximativ 12% fata de perioada similara a anului precedent, cand compania a trebuit sa recupereze pierderile suferite in urma incendiului din 2004.
"Scaderea cantitativa a vanzarilor de produse atat pe piata interna, cat si pe cea externa a fost determinata de concurenta, mai ales pe piata europeana, cu produse prelucrate din fire similare cu cele ale Rifil, dar aduse din China", explica Ion Stratila, directorul general al Rifil, rezultatele companiei.
In plus, spune Stratila, afacerile producatorilor locali au fost afectate in ultimii ani de concurenta neloiala venita din partea produselor din Extremul Orient.
Invazia pe pietele statelor europene a produselor provenite din state precum China, India, Pakistan sau Vietnam limiteaza posibilitatea de productie pentru export a jucatorilor locali, care nu practica preturi similare.
"Diferenta de preturi este covarsitoare, in defavoarea noastra. Spre exemplu, un pulover fabricat in Romania este vandut cu aproximativ cinci euro, in timp ce unul din China costa 15 centi. Chiar daca si diferenta calitativa este mare, vom ajunge sa nu mai avem loc pe pietele din Occident din cauza concurentilor asiatici", spune Stratila.
Totodata, China reprezinta un pericol si din cauza fortei de munca ieftine, care a luat cu asalt industria textila occidentala.
Nici Romania nu a fost ocolita de muncitorii chinezi, in compania bacauana de textile Wear Company fiind deja angajati 150 de oameni, pe un salariu mediu lunar de 236 de euro. La nivelul intregii piete din Romania, unele estimari indica faptul ca aproximativ 4.000 de lucratori chinezi vor veni in industria textila locala.
Reprezentantul Rifil afirma ca odata cu intrarea Romaniei in Uniunea Europeana vor creste preturile la materiile prime, iar jucatorii de pe piata va trebui sa se adapteze conditiilor de pe pietele europene.
"Noi suntem deja familiarizati cu aceste standarde, intrucat producem pentru export inca de la infiintare, adica de peste 30 de ani", a completat directorul Rifil.
Stratila a mai spus ca, valoric, cifra de afaceri a scazut si pe fondul aprecierii leului in raport cu moneda euro sau cu dolarul.
Pentru anul in curs, compania estimeaza o cifra de afaceri de aproximativ 27 mil. euro, in scadere fata de anul trecut, cand a fost obtinuta o cifra de afaceri de 35 mil. euro si un profit de 1,5 mil. euro.
Segmentul cu cea mai mare pondere in veniturile companiei il reprezinta vanzarea, in special pentru export, de produse din fibre sintetice sau in amestec cu fibre naturale.
Principalele tari vizate in acest sens sunt Polonia, SUA, Ucraina, Italia, Grecia, Franta, Germania, Spania sau Israel. Furnizorii de materie prima si produse auxiliare sunt companiile Dralon, respectiv Dy Star, ambele din Germania.
Compania Rifil Savinesti a fost infiintata in anul 1973 si este prima companie romaneasca cu capital strain. Actionarul majoritar este grupul industrial cu afaceri in industria textila Falco-Verzoletto, din Italia.
Industria de textile din Romania ruleaza aproximativ 9,5 miliarde de euro, jucatorii din industrie preconizand o scadere de circa doua miliarde de euro pana in 2010.
Printre cei mai mari producatori de textile din Romania se numara Rosko Textil, Rifil sau Akrom Akal Textile din Suceava.