Dobanzile revin spre 9% pe piata monetara

Autor: Liviu Chiru 26.09.2006
BNR a atras in depozite la o luna peste 3,2 mld. lei (echivalentul a 0,9 mld. euro) de pe piata monetara. La licitatie au participat 16 banci, iar BNR a acceptat integral ofertele lor.
Suma sterilizata ieri este una dintre cele mai mari atrase in ultimele luni. Operatiunea a avut loc in conditiile in care pe piata se acumulase un exces semnificativ de lei, dupa ce dealerii au preferat saptamana trecuta sa pastreze lichiditati mai mari pentru a acoperi nevoi neprevazute. La sfarsitul saptamanii trecute s-au suprapus incheierea perioadei de constituire a rezervelor minime obligatorii trecute si scadenta la platile catre buget, ceea ce aduce o cerere mai mare de lichiditati din partea companiilor.
Dobanzile pe termen scurt au urcat la 8%-8,75% pe an, in urma absorbirii lichiditatilor in exces, dupa ce saptamana trecuta coborasera la 1%-3% pe an.
Piata valutara a fost ieri mai calma, iar cotatiile au coborat in conditiile in care atat clientii locali, cat si nerezidentii au vandut valuta. BNR a calculat un curs de 3,5487 lei pentru un euro, cu 1,6 bani mai putin decat nivelul anterior. Dolarul a pierdut 0,48 bani, pana la 2,7782 lei. Euro a inceput ziua la 3,5570/3,5620 lei, insa a coborat rapid la 3,545/3,5 lei in primele ore, pe fondul vanzarilor de valuta. Ulterior, cotatiile au mai coborat usor.