Romanii sunt mai fericiti decat locuitorii noilor state membre ale UE

Autor: Oana Cosman 21.09.2006
Romanii sunt foarte optimisti in legatura cu viitorul si sunt caracterizati de un nivel ridicat de fericire si de satisfactie generala fata de propria viata, se arata intr-un studiu asupra calitatii vietii in Romania, realizat de Fundatia Europeana pentru Imbunatatirea Conditiilor de Viata si de Munca, institutie finantata de UE.
In ciuda conditiilor materiale modeste, a calitatii scazute a locuintelor si a programelor de munca mai mari decat in alte tari membre ale UE, romanii sunt destul de multumiti de calitatea vietii, satisfactia globala de viata fiind de 6,2, pe o scara de la 1 la 10, 29% din romani fiind optimisti cu privire la viitor.
Nivelul parametrilor este mai apropiat de cel al vechilor 15 state membre UE, unde satisfactia globala de viata este de 7,2 pe o scara de la 1 la 10, mai mare decat in oricare din noile state membre, unde indicele de satisfactie este de 6,1, sau in Bulgaria, unde media este de 4,5, ori in Turcia, unde indicele de satisfactie este de 5,6.
Raportul fundatiei se bazeaza pe interviuri in 28 de tari europene, cele 25 de state membre ale Uniunii Europene si trei state cadidate, Romania, Bulgaria si Turcia. Raportul arata faptul ca exista inca mari inegalitati de venit in Romania, cei mai predispusi la posibilitatea de a avea un venit sub medie fiind somerii, familiile cu un singur salariat, pensionarii sau parintii singuri.
Studiul arata ca unul din cinci romani este ingrijorat ca si-ar putea pierde locul de munca, rata somajului in Romania fiind de 6,3%, in comparatie cu rata somajului din tarile membre UE, unde rata somajului este de 8,4%. Bulgarii au cele mai mari temeri in privinta insecuritatii locului de munca, 51% din ei temandu-se ca ar putea pierde locul de munca in urmatoarele sase luni.
Studiul indica si faptul ca romanii lucreaza in medie cu trei ore mai mult decat lucratorii din restul UE.
Oamenii saraci din Romania au venituri cu 10% mai mici decat patura saraca a Bulgariei si cu 40% mai putin decat cea a celor 25 de state membre ale UE. Trei din patru romani nu isi pot permite o saptamana de concediu pe an, iar una din trei gospodarii are acumulate datorii de peste un an la plata facturilor de gaze, electricitate sau apa, 40% din romani avand un sentiment de dificultate economica. Conform acestui studiu, 83% din romani detin o proprietate privata fara ipoteca, adica fara credit, in timp ce in UE25 procentul este de 34%. Insa o treime din acestia considera ca locuinta nu este de buna calitate, confruntandu-se cu probleme cum este lipsa spatiului, acoperis deteriorat sau lipsa unei toalete de interior cu apa curenta.
In ciuda marilor inegalitati de venit si a conditiilor materiale modeste, unul din trei romani se declara "foarte optimist" in ceea ce priveste viitorul, media de 29% fiind mai mare decat cea identificata in Bulgaria, unde doar 12% din oameni se declara optimisti cu privire la viitor, sau de 27%, media din Turcia, pentru noile state membre ale UE procentul fiind de 18%, in timp ce pentru numai 19% din locuitorii statelor din UE15 viitorul se contureaza in linii optimiste.
Desi studiul fundatiei arata niveluri ridicate de satisfactie fata de propria viata, de fericire si optimism fata de viitorul Romaniei, 40% din romanii intervievati au declarat ca au dificultati in echilibrarea cheltuielilor si a veniturilor obtinute.