Proiectele imobiliare dubleaza afacerile Comnord

Autor: Catalin Lupoaie 21.09.2006
Compania de constructii Comnord Bucuresti si-a bugetat pentru 2006 o dublare a cifrei de afaceri, pana la circa 80 de milioane de euro.
"In primul semestru am obtinut mai multe contracte importante, pe care le vom derula in a doua parte a anului. Astfel, anul acesta ne asteptam la o dublare a cifrei de afaceri pe fondul intensificarii investitiilor private din domeniul imobiliar, cu precadere segmentul rezidential si cel de birouri", a declarat pentru ZF Ioan Dabura, directorul tehnic al Comnord.
Cel mai important proiect in care este implicata compania este construirea primelor doua cladiri din proiectul Baneasa Business & Technology Park, proiect estimat la circa 35 mil. euro. Totodata, societatea Comnord este unul dintre partenerii dezvoltatorului proiectului Baneasa din Bucuresti, compania Baneasa Investments. In urma cu un an, Comnord a participat la infiintarea companiei Baneasa Rezidential, cu o participatie initiala de 50% alaturi de Baneasa Investments.
Printre proiectele cele mai importante in care este implicata compania Comnord se mai numara un showroom pentru marca Citro?n si un ansamblu de locuinte, ambele localizate in zona Baneasa. De asemenea, un alt proiect important al companiei este imobilul de birouri Novoparc II.
"Recent, am incheiat un parteneriat si cu dezvoltatorii Baneasa Business&Technology Park in vederea constructiei imobilelor de birouri, care vor forma parcul de afaceri", precizeaza Dabura. Comnord detine in urma acestui parteneriat circa 10% din proiectul Baneasa Business&Technology Park.
Compania a inregistrat in primul semestru o cifra de afaceri de 16,5 mil. euro (58,3 mil. lei), in scadere cu 8,3% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Societatea a incheiat anul 2005 cu o cifra de afaceri de 39 mil. euro si un profit net de 2,6 mil. euro. Principalul obiect de activitate al companiei sunt constructiile civile si industriale, productia industriala in sectorul constructiilor si prestarea de servicii de specialitate. Compania produce, de asemenea, elemente de beton pentru constructii.
Comnord detine mai multe participatii in companii care activeaza pe piata materialelor de constructii si in segmentul real estate. Astfel, Comnord participa intr-un consortiu alaturi de companiile Practic, Baneasa Investments si Procema pentru castigarea proiectului comercial Obor Plaza, a carui investitie este de 117 mil. euro.
Comnord detine 5% din actiunile Lafarge Betoane SRL, societatea infiintata anul trecut in cadrul unui parteneriat cu Lafarge Agregate si Betoane. De asemenea, Comnord are un joint-venture cu gigantul francez Lafarge - compania Lafarge Comnord.
Alte firme in care Comnord are actiuni sunt institutul Procema din Bucuresti si compania Girueta Jilava - care produce confectii metalice. Compania Comnord Bucuresti este controlata de catre omul de afaceri Sorin Creteanu, care are un pachet de 56,2%, restul actiunilor fiind in posesia firmei Naveco Limited - 33,3%, a lui Sterie Tivichi, care detine 6,1% si a altor actionari.
Actiunile Comnord sunt listate la bursa Rasdaq, ultimul pret la care s-au derulat tranzactii fiind de 1,83 lei. La aceasta cotatie, capitalizarea bursiera a companiei este de circa 20,7 mil. euro.