In memoriam Silviu Brucan (1916-2006)

Ziarul Financiar 18.09.2006
Politologul Silviu Brucan a fost principalul editorialist politic al Ziarului Financiar timp de sapte ani.
Au fost putine zilele in care editorialul lui Silviu Brucan a lipsit din editia de luni a ZF din pagina de Politica sau de Opinii. ZF a fost un ziar care i-a placut, fiind singurul unde a scris in mod regulat. Mai jos aveti un editorial al lui asa cum il scria si il trimitea. Asa cum vedeti in manuscris, el sublinia anumite cuvinte, pe care noi trebuia sa le ingrosam. Sa fiti siguri ca, daca nu erau toate cuvintele ingrosate, suna a doua zi.
De multe ori aflam din articolele lui ce se va intampla in politica in perioada urmatoare. Nu-i placea sa greseasca si de aceea se documenta bine inainte sa fie categoric intr-o anumita chestiune.
Daca cineva suna duminica la ziar, in jurul orei 10, puteai sa fii sigur ca era Brucan. El voia sa-si trimita editorialul, iar faxul fie nu avea hartie, fie nu functiona.
A fost un editorialist serios, care niciodata nu a uitat sa-si trimita articolul. Daca nu primea ziarul dimineata, acasa, la ora obisnuita, suna imediat si intreba: "Dragule, voi mai iesiti, ca mie nu mi-a venit ziarul?"
Pentru ZF a fost o onoare sa-l aiba pe Silviu Brucan ca principalul editorialist politic.


Ultimul editorial: 28 august 2006: Una este "retea" si alta este "urmarit"

Silviu Brucan
Cred ca a fost o mare greseala ca s-au dat publicitatii in mod simultan dosare "de retea", care demasca in general fosti turnatori sau informatori cu dosare "de urmarit", care privesc activitati perfect respectabile ale unor oameni urmariti de Securitate. Este o deosebire de la cer la pamant, asa cum o voi demonstra la concret. Pe buna dreptate, liderul maghiar Marko Bela declara: "Sunt mandru ca am dosar de urmarire".
Dar sa ilustram marea diferenta intre cele doua tipuri de dosare prin documentele pe care eu am reusit sa pun mana in ianuarie 1990 in imprejurarile speciale despre care am relatat in articolele anterioare. Sunt in acest dosar "de urmarire" convorbiri telefonice pe care le aveam cu diplomati occidentali, convorbiri cu Gheorghe Apostol si alti semnatari ai "Scrisorii celor 6" in locuintele acestora, ceea ce arata cat de bine tapetate erau apartamentele respective, note de urmarire cotidiana a miscarilor mele, dar ceea ce mi se pare un document extraordinar este "Nota cu masurile ce se propun a fi luate in cazul Brucan Silviu". Este scris de mana si semnat: seful Directiei a III-a, general maior Mortoiu Aurelian. Se mentioneaza ca era secret, exemplar unic, ceea ce inseamna ca era destinat lui Nicolae Ceausescu. La punctul 1 lit. f, generalul Mortoiu scrie textual:
"f) In eventualitatea ca va fi surprins circuland noaptea pe jos pe strada sa organizam o actiune agresiva asupra lui, prilej cu care sa fie jefuit".
Ai impresia ca da ordin un sef de banda! Un Capone!
Iar la alte masuri Mortoiu ordona:
"d) Va fi studiat comportamentul lui in timp ce efectueaza cumparaturile la magazinele de valuta, in scopul de a stabili daca intr-o anumita imprejurare i se poate strecura in buzunar o bancnota de 100 de dolari cu care sa fie surprins la iesire de organele de militie care sa-l cerceteze pentru detinere ilegala de valuta".
E cu adevarat formidabil ca un general, sef de directie a Securitatii, poate concepe si pune pe hartie cu mana lui asa ceva! Tot in dosarul "de urmarit" am descoperit ca Securitatea traducea cartile mele publicate in Statele Unite in limba engleza, desigur intr-o editie romana limitata ca tiraj si destinata probabil agramatilor din conducerea partidului.
Nu ma plang ca nu-mi platea drepturile de autor, dar trebuie sa consemnez faptul ca fiecare volum avea o prefata redactata de o persoana calificata. Autorul prefetei la cartea "World Socialism at the Crossroads" (Socialismul mondial la raspantie), aparuta in 1987 la editura americana Praegor, noteaza: Prin ideile cuprinse in aceasta lucrare, se incearca sa se argumenteze, de pe pretinse pozitii materialist-dialectice, necesitatea efectuarii unor "schimbari" si "restructurari" in sistemul social-economic si politic din tarile socialiste.
Se urmareste indeosebi justificarea aplicarii si in celelalte state socialiste a masurilor initiate in URSS, autorul precizand ca "odata cu venirea la putere la Moscova a unei noi generatii de conducatori politici, problema schimbarilor in tarile din Est se pune cu tot mai mare acuitate".
Mi se pare interesanta urmatoarea observatie: "Cu toate ca lucrarea evita sa faca referiri exprese la Romania, autorul incearca de fapt sa denigreze sistemul politico-economic al tarii noastre".
Intr-adevar facea parte din strategia mea ca in strainatate sa nu fac observatii nici critice, nici favorabile la adresa regimului din tara noastra, limitandu-ma la tratarea teoretica a problematicii socialismului, ceea ce avea drept efect concluzia pe care o remarca omul Securitatii.
Din contactele mele cu Securitatea si din lectura aprecierilor facute de ofiteri securisti, am constatat ca cei care urmareau activitati culturale sau stiintifice aveau o calificare perfecta de specialitate. Imi aduc aminte cand eram sef de catedra la universitate, venea regulat in fiecare an un ofiter superior Secu si se informa asupra studentilor cei mai rasariti, probabil pentru a-i racola ulterior.