Oferta de continut multimedia va tria castigatorii in telecomul european

Autor: Victor Kapra 15.09.2006
Confruntati cu declinul venitului mediu pe client, operatorii telecom isi vor gasi salvarea in oferta de entertainment digital. Dar vor avea de unde lua continut multimedia suficient?
Internetul in banda larga (broadband), care permite servicii multimedia, de comunicatii si de entertainment digital sofisticate, va deveni dominant in urmatorii cinci ani in Europa.
In cateva tari, printre care se vor afla chiar si unele mai putin dezvoltate economic, 80-90% dintre locuinte vor avea acces la broadband, releva un studiu despre retelele Internet de generatie viitoare (NGN), realizat de firma de consultanta Arthur D. Little, la cererea Liberty Global, care detine cel mai mare operator de cablu din Romania, UPC.
In acceptiunea studiului, termenul de broadband va defini pana in 2011 capacitati de transfer de date situate intre 1Mbps si 100Mbps. In prezent in Romania, broadband-ul este asimilat cu viteze mult mai mici.
Analistii sunt extrem de optimisti in predictiile lor: piata mondiala de Internet broadband se va dubla aproape in urmatorii cinci ani, de la 75 de miliarde de dolari in acest an la venituri de 145 de miliarde de dolari in 2010. Efectul? Tot mai multi jucatori din diferite industrii vor face eforturi pentru a castiga o felie din aceasta uriasa afacere.
Loc pare sa fie pentru toata lumea, deoarece beneficiind de vitezele de transfer foarte mari, consumatorii vor cere din ce in ce mai mult continut multimedia si servicii, iar operatorii vor avea dificultati in a satisface pe deplin aceasta cerere cel putin pe termen mediu. Aceasta situatie - coroborata cu faptul ca venitul mediu pe client in industria telecom a scazut constant, iar pe viitor va avea cel mult cresteri extrem de modeste - va modifica strategia marilor operatori: acestia nu se vor mai concentra neaparat pe atragerea de noi clienti, ci vor incerca sa ofere cat mai mult continut multimedia si noi servicii.
Cereri mari se vor inregistra in privinta serviciilor video, atat de entertainment, cat si de cautare.
Cuvantul de ordine odata cu raspandirea Internetului broadband va fi multiple-play, concept care defineste un pachet complex de servicii oferite de un singur operator: telefonie fixa si mobila (inclusiv videotelefonie), servicii audio-video personalizate (printre care televiziune de inalta definitie si video-on demand) si, evident, Internet de mare viteza propriu-zis. Totodata, consumatorii se vor obisnui cu posibilitatea de a cere operatorului modificarea oricand si oriunde a structurii acestui pachet de servicii in functie de preferintele de moment.
Studiul releva importanta tot mai mare in industria broadband a gigantilor Internetului, nominalizandu-i pe Google, Yahoo, e Bay, Microsoft si Apple ( iTunes, iPod) cu care marii operatori vor fi obligati sa colaboreze din ce in ce mai mult pentru a asigura continut multimedia. Acesti giganti vor fi cei care vor aduce cele mai inovative servicii pe broadband. Aceasta nu va insemna ca aceiasi mari operatori nu vor produce ei insisi continut, mai releva studiul.
Consultantii Arthur D. Little mentioneaza o anume incertitudine in privinta tipului de companie care va domina piata de Internet broadband peste cinci-sase ani, creionand in acest sens patru mari scenarii.
Primul prevede o industrie controlata de actualii operatori de comunicatii prin cablu si telefonie fixa, care se vor transforma in furnizori de servicii convergente (telefonie fixa, mobila, Internet), dar si de solutii de entertainment. Scenariul doi predeve o dominatie a pietei de catre operatorii mobili, dar bazata tot pe principiul convergentei serviciilor, in vreme ce conform scenariului trei directia de dezvoltare a telecomului nu va mai fi data de operatorii propriu-zisi, ci de noii-veniti ca Google, Yahoo, eBay, Apple, Microsoft, Nintendo. In fine, al patrulea scenariu presupune intrarea pe piata broadband a furnizorilor de utilitati si a operatorilor rezultati din parteneriatul public-privat, beneficiind uneori de subventii si concurand puternic operatorii traditionali.
In viziunea autorilor acestor scenarii, cea mai mare probabilitate o au primele doua scenarii, cele ale convergentei.