UE, responsabilitate totala in "misiunea Liban"

Autor: Daniela Cuciureanu 29.08.2006
Implicarea UE in Liban reprezinta nu doar o promisiune de succes, ci si un risc major, avand in vedere ca atat responsabilitatea succesului, cat si a esecului acestei misiuni va cadea pe umerii Uniunii, sustin analistii politici. Insa politicienii sunt optimisti.
"Avem in fata o oportunitate istorica. UE este pe cale de a demonstra ca este o uniune politica", a comentat ministrul de externe francez, Phillipe Douste-Blazy. Rationamentul sau este urmatorul: in ultimii ani, in ciuda incercarilor de a avea o politica externa unitara, Uniunii i-a lipsit o voce comuna in problemele mari - fie ca a fost vorba despre Irak, fie ca s-a vorbit de Iran.
In problema Libanului, lucrurile par sa stea altfel, toate tarile promitand colaborarea. UE ar urma sa contribuie cu aproximativ 7.000 de soldati la forta internationala, reprezentand, asadar, coloana vertebrala a acestei forte. De aici, sansa ei de a se remarca drept un actor cu greutate pe scena internationala, dar si pericolul ca politica sa externa sa sufere o infrangere majora.
Franta va detine comanda acestei forte pana in februarie 2007, cand va preda stafeta Italiei. Participarea Italiei va fi cea mai importanta, cu 3.000 de soldati, in timp ce Franta va trimite 2.000 de militari in regiune. Spania, Polonia, Belgia, Finlanda vor contribui de asemenea cu efective militare si armament. In acest context, Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a examinat ieri problema participarii Romaniei, stabilind ca Bucurestiul va furniza Libanului doar ajutoare umanitare, trimiterea de trupe in zona urmand a fi hotarata ulterior de Parlament. Bulgaria a anuntat tot ieri ca ar putea contribui cu 100 de soldati, conform ministrului de externe, Ivailo Kalfin.
In contextul discutiilor de pace, secretarul general al ONU Kofi Annan a inceput ieri un turneu in Orientul Mijlociu pentru a intari acordul de pace dintre Israel si Liban si pentru a discuta cu oficialitatile din regiune despre desfasurarea fortei multinationale Finul 2, la care UE va contribui cu jumatate din efectiv.
Turneul diplomatic al lui Annan vine intr-un moment sensibil in care pe de o parte exista voci care pun sub semnul intrebarii sansele ca un acord de pace sa fie mentinut in regiune, iar pe de alta parte exista problema securizarii granitei cu Siria, despre care exista suspiciuni ca ar furniza armament gruparii siite Hezhollah. In cursul zilei de ieri, presedintele Frantei, Jacques Chirac a avertizat ca o "reluare a ostilitatilor" in Liban, in absenta unui "acord global si durabil" intre toti actorii din regiune este foarte posibil.
Annan va ramane la Beirut pentru doua zile, iar subiectul blocadei aeriene si maritime impuse de Israel se va afla in fruntea agendei de discutii a autoritatilor libaneze. In ceea ce priveste forta multinationala, al carei rol va fi sa asigure mentinerea acordului de pace intre Israel si gruparea siita Hezbollah, Annan a declarat ca mai mult de jumatate din numarul de soldati considerati necesari pentru a mentine pacea, apreciat la 15.000, se vor afla la granita dintre Israel pana la sfarsitul saptamanii.
Un alt subiect pe agenda de discutii va fi securizarea granitei dintre Liban si Siria. In timp ce partea israeliana insista pentru desfasurarea de trupe de-a lungul acestei granite, pe motiv ca Siria continua sa furnizeze armament gruparii Hezbollah, Liban si Siria se opun categoric unei astfel de masuri. Israel a avertizat insa ca nu va ridica blocada maritima si aeriana impusa Libanului pana cand fortele ONU nu vor opri contrabanda cu arme intre Siria si Liban.
Israel va incerca sa obtina in urma discutiilor cu Annan garantii ca grupa-rea siita Hezbollah nu va incerca sa se reinarmeze. Este neclar in ce masura Annan va putea oferi aceste garantii, in conditiile in care dezarmarea Hezbollah nu intra in atributiile fortei ONU.
In timpul turneului diplomatic se-cretarul general se va deplasa de asemenea in Siria, Iran, Egipt, Qatar, Turcia, Iordania, teritoriile palestiniene si, nu in ultimul rand, va vizita trupele fortei Finul care au ajuns deja la granita cu Israel.