Un metru cub de gaze va costa diferit pe cuprinsul tarii

Autor: Teodora Vasalca 21.08.2006
Sistemul de facturare a gazelor naturale va fi schimbat la sfarsitul anului viitor, cand masurarea va fi facuta in unitati energetice - Gigajouli sau Kilowatti-ora, a declarat Gabriel Sirbu, director in cadrul Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale (ANRGN).
Pentru a familiariza consumatorii casnici cu noul mod de facturare, ANRGN va mentiona in factura puterea calorifica a unui metru cub de gaz consumat, probabil de la 1 ianuarie 2007. Odata cu noul mod de facturare, un metru cub de gaz va costa diferit de la o zona la alta a tarii, in functie de puterea calorifica a gazului livrat.
"Fiecare sursa de gaze - din import, de pe platformele marine, din depozite etc. - are putere calorifica diferita. Studiile noastre arata ca, pentru a fi calificate drept combustibil, gazele naturale trebuie sa contina 8.037 kilocalorii/metru cub. Evi dentele noastre arata ca aceasta cifra este ceva mai ridicata, media fiind intre 8.500 si 9.500 kcal/metru cub. Limitele sunt foarte largi, de la un zacamant la altul", a subliniat Sirbu.
Pentru a masura puterea calorifica, transportatorii si distribuitorii de gaz vor monta echipamente speciale de masurare la punctele de colectare.
"La ora actuala, se monteaza echipamente pe directiile principale de transport, urmand desigur indesirea lor", a declarat Sirbu. Potrivit acestuia, masurarea gazelor naturale in unitati de putere calorifica este o practica europeana. "Consumatorul trebuie sa stie sa isi faca balanta: este mai ieftin un gigajoule daca ma incalzesc cu carbune, cu gaz sau cu energie electrica? Atunci aleg sursa respectiva", a explicat directorul ANRGN.
El a mai declarat ca trecerea pe factura, de la 1 ianuarie, a puterii calorifice a gazelor, va fi corelata cu introducerea, tot de la acea data, a accizei la gazele naturale folosite drept combustibil. "O sa incercam sa corelam trecerea la aceste unitati si cu noua acciza la gaze", a spus Sirbu.
Actualul impozit pe gazele naturale din productia interna va fi eliminat de la 1 ianuarie 2007, cand va fi inlocuit cu acciza pe continutul energetic al gazului.
Potrivit ANRGN, gazele naturale utilizate drept combustibil pentru incalzire vor fi accizate, de la 1 ianuarie 2007, cu 0,15 euro/gigajoule.
Impozitul pe gazele din productia interna a fost stabilit la 7,4 euro/mia de metri cubi.
La o pondere a gazelor din productia interna de circa 60% in cosul de consum, consumatorii casnici platesc in prezent un impozit pe gazele naturale din productia interna de circa 4,44 euro pe o mie de metri cubi, ceea ce inseamna un pret facturat de 0,004 euro/un metru cub pe luna.
Consumatorii casnici cu un consum de pana la 2.400 de metri cubi pe an platesc, de la 1 iulie, un pret de 843,43 lei (238,25 euro) pe mia de metri cubi in cazul clientilor Distrigaz Sud si de 842,99 lei (238,13 euro) pe mia de metri cubi pentru abonatii E.ON Gaz Romania. Preturile nu includ TVA.