Philips iese si din afacerile cu LCD-uri

Autor: Radu Tataru-Marinescu 17.08.2006
Compania olandeza Philips Electronics poarta discutii cu mai multe grupuri industriale si financiare privind o posibila vanzare a participatiei pe care o detine la producatorul de ecrane plate LG.Philips, potrivit bancii Merrill Lynch, scrie presa internationala, citata de Mediafax.
Merrill Lynch a aratat, intr-un e-mail trimis clientilor, ca grupul japonez Matsushita Electronic Industrial, detinatorul marcii Panasonic, este unul dintre cumparatorii potentiali, in conditiile in care compania este interesata de extinderea activitatilor proprii de producere a televizoarelor cu cristale lichide (LCD). Philips detine o participatie de 32,9% la compania mixta LG.Philips LCD, cel mai mare producator de ecrane plate in anul 2005, iar producatorul sud-coreean de electrocasnice si telefoane mobile LG Electronics controleaza 37,9% din actiunile companiei.
LG Electronics si Philips au convenit sa pastreze fiecare o participatie de minimum 30% din titlurile companiei, pana in luna iulie 2007. Oficialii din Seul ai companiei LG. Philips nu au fost disponibili pentru comentarii. Grupul olandez a vandut o participatie de 5% la LG.Philips in luna decembrie, pentru circa 615 mil. euro.
Profitul consemnat de Philips Electronics in trimestrul al doilea a fost influentat de o pierdere de 105 mil. euro, realizata de aliante precum LG. Philips, care a raportat o pierdere record in perioada aprilie-iunie, pe fondul reducerii preturilor ecranelor plate.
Speculatiile privind intentia companiei olandeze de a iesi din alianta cu LG Electronics s-au intensificat dupa ce Philips a acceptat la sfarsitul saptamanii trecute sa vanda catre un consortiu divizia producatoare de semiconductori, pentru 3,4 mld. euro.
Consortiul a preluat si o datorie de aproximativ 4 mld. euro. "Acum avem nevoie sa crestem cat putem compania si acesta este obiectivul nostru pentru urmatorii ani", a declarat Gerard Kleisterlee, director executiv Philips.
"Tranzactia marcheaza un pas important in aplicarea strategiei Philips de a se transforma intr-o companie cu ritm de dezvoltare stabil, mai putin dependent de ciclurile economice", este de parere un analist din cadrul Rabo Securities.