Cu plan de afaceri de 35 mil euro, Stabilus se gandeste la a doua locatie la Brasov

Autor: Diana Tudor Stoica 28.07.2006
Grupul german Stabilus, unul dintre cei mai importanti producatori mondiali de arcuri cu gaz si amortizoare hidraulice pentru scaunele ergonomice folosite in industria auto, ar putea deschide o a doua fabrica la Brasov, dupa ce prima fabrica deschisa in toamna anului trecut a ajuns la capacitate maxima.
"Investitia de 10 milioane de euro de la Brasov va fi amortizata in trei ani. Atunci cand fabrica va scoate profit acesta va fi reinvestit in construirea unei noi fabrici in apropiere, acolo dorim sa producem produse care in momentul de fata nu se gasesc pe piata germana", a declarat directorul general al companiei Stabilus, Arno Gullering.
Prima investitie a germanilor, de 10 milioane de euro, fabrica de la Sanpetru, judetul Brasov, a fost ianugurata in noiembrie 2005.
Fabrica are o suprafata de 10.000 de metri patrati si o capacitate totala de productie de 6,5 milioane de arcuri cu gaz. De la inaugurare si pana in prezent fabrica a produs aproximativ 3,2 milioane de arcuri cu gaz.
"Acum productia a ajuns la capacitate maxima, de aceea am facut si inaugurarea oficiala", a mai spus Gullering.
Fabrica are aproximativ 400 de angajati si a fost relocata din Germania in Romania, personalul fiind instruit in Germania. Instruirea personalului a costat 700.000 de euro.
Intreaga productie este in prezent exportata, compania neavand cumparatori directi in tara, iar preturile unui arc cu gaz variaza intre 3 si 8 euro.
Compania estimeaza pentru anul fiscal curent (care se incheie in luna septembrie 2006) o cifra de afaceri de 35 milioane de euro, cifra obtinuta exclusiv din productia arcurilor cu gaz.
Decizia grupului Stabilus de extindere a activitatii din Romania vine pe fondul interesului tot mai mare al producatorilor de componente auto, mai ales germani, de a-si reloca activitati de productie in Romania.
Astfel, printre cei mai importanti producatori germani de componente auto prezenti in Romania se regasesc Continental Automotive Products, ContiTech Power Transmission Systems, Freudenberg, INA Schaeffler, BOS, Kromberg & Schubert, Kuhnke Relee, Leoni Wiring Systems, Lisa Draxlmaier, Siemens VDO Automotive sau ThyssenKrupp AG.
Stabilus a inregistrat in 2005 o cifra de afaceri de 317 milioane de euro, cu 5% mai mare ca in anul precedent.
Aceasta crestere s-a datorat extinderii mondiale a companiei.
In afara de fabrica principala din Koblenz, Stabilus are deja unitati de productie in alte 10 tari de pe cinci continente, dispunand de asemenea de o retea globala de vanzari si service, cu centre proprii de desfacere. Pe langa continuarea dezvoltarii internationale, activitatea firmei se va concentra in viitor asupra crearii si dezvoltarii consecvente de produse noi.
Printre cei mai importanti clienti ai Stabilus in industria auto se numara BMW, Audi, Renault, Citro?n, insa compania produce arcuri cu gaz si pentru scaunele ergonomice din industria mobilei.
Cu liniile sale de productie pentru arcuri cu gaz si amortizoare hidraulice de vibratii, Stabilus are o productie anuala de peste 100 de milioane de bucati. Pentru acest an oficialii estimeaza pentru grupul Stabilus o cifra de afaceri de 385 de milioane de euro.

Componentele auto, la mare cautare

Printre companiile germane din domeniul componentelor auto care au investit in Romania se afla, pe langa Stabilus, si Continental Automotive Products, ContiTech Power Transmission Systems, Freudenberg, INA Schaeffler, BOS, Kromberg & Schubert, Kuhnke Relee, Leoni Wiring Systems, Lisa Draxlmaier, Siemens VDO Automotive sau ThyssenKrupp AG.