Ungaria face eforturi pentru reducerea deficitului

Autor: Anca Dumitrescu 28.07.2006
Ungaria face pentru prima oara eforturi serioase pentru reducerea deficitului bugetar, a declarat comisarul pentru afaceri monetare Joaquin Almunia.
Sansele Ungariei de a indeplini criteriile necesare pentru adoptarea euro s-au redus in ultimii cinci ani din cauza deficitului bugetar, cel mai mare din Uniunea Europeana, raportat la marimea economiei, iar guvernul trebuie sa prezinte la 1 septembrie un plan credibil de remediere a situatiei.
"Pentru prima oara, pot afirma ca guvernul a aprobat o strategie stricta si serioasa si un pachet de masuri destinate reducerii deficitului", a afirmat Almunia.
Comentariile sale, facute dupa o intalnire avuta in aceasta saptamana cu premierul ungar Ferenc Gyurcsany, au determinat aprecierea semnificativa a cotatiei forintului. Ier i dimineata, forintul era tranzactionat in crestere cu peste 0,5%, la 270,70 unitati pentru un euro.
Guvernul socialist condus de Gyurcsany a anuntat recent un pachet de masuri care includ majorari de impozite si reducerea cheluielilor cu 350 de miliarde de forinti (1,62 miliarde dolari) in acest an, pentru a limita cresterea deficitului.
In lipsa masurilor, deficitul ar fi ajuns in acest an la 10% din Produsul Intern Brut, cu mult peste plafonul de 3%, care trebuie respectat pentru adoptarea monedei unice.
Chiar si asa, deficitul bugetar va atinge 8% din PIB in 2006, la care se va adauga 0,6% din PIB, reprezentand costuri pentru cosntructia de autostrazi, care vor fi incluse in buget pentru a evita un conflict cu Comisia Europeana. In 2007, pachetul de ajustari fiscale se va ridica la 1.000 mld. forinti.
Almunia, care a avertizat in trecut Ungaria in legatura cu problema deficitului, a spus ca trebuie sa vada mai multe detalii ale planului de convergenta, dar a precizat ca increderea sa in proiect a crescut.
"Potrivit celor mai recente informatii, abordarea problemei a devenit mai echilibrata in ultimele saptamani", a mai spus oficialul european. Masurile de austeritate care vor intra in vigoare in august si septembrie au afectat serios popularitatea guvernului, care a scazut, potrivit sondajelor, la 21%, de la 35% in luna mai. Ungaria a anuntat in mod oficial, marti, ca a renuntat la obiectivul de a intra in zona euro in 2010, considerat de catre analisti imposibil de indeplinit.