Trichet avertizeaza Bulgaria sa tina in frau creditarea

Autor: Alina Vasilca 01.03.2006
Guvernul bulgar va trebui sa reduca datoria externa si sa controleze nivelul inflatiei daca intentioneaza sa adere la zona euro in anul 2009, conform presedintelui Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, citat de EUBusiness.

Bulgaria a facut progrese considerabile in ceea ce priveste implementarea unei politici macroeconomice stabile, in opinia acestuia. Insa, dinamica recenta a conturilor sale externe impune o atentie deosebita in acest sens", spune oficialul european.

Trichet a adaugat si faptul ca inflatia reprezinta o alta provocare in drumul aderarii la zona euro. El subliniaza, de asemenea, faptul ca cele 6,5 procente la care s-a ridicat inflatia anul trecut, in Bulgaria, reprezinta un nivel foarte ridicat.

Bulgaria este programata sa intre in Uniunea Europeana in 2007. Guvernul bulgar a declarat ca va face tot posibilul pentru a adopta moneda unica europeana incepand cu 2009. "Guvernul face eforturi pentru a se alatura uniunii economice si monetare si pentru a adopta cu succes moneda unica europeana, in 2009", a afirmat primul-ministru bulgar Sergey Stanishev, pe parcursul discutiilor purtate cu presedintele BCE.

Insa, deficitul de cont curent a reprezentat intotdeauna un motiv de ingrijorare atat pentru guvernul Bulgariei, cat si pentru Fondul Monetar International.

Datele facute publice saptamana trecuta de Banca Nationala a Bulgariei arata ca deficitul de cont curent a crescut, in 2005, pana la 14,9% din Produsul Intern Brut, in comparatie cu cele 8,5% din 2004.

Guvernul intentioneaza, de asemenea, sa ia masuri in vederea restrictionarii creditelor. Conform reprezentantilor bancii nationale, creditele au crescut cu 32,4% pana la sfarsitul lui 2005.

Trichet s-a aratat, de asemenea, ingrijorat de volatilitatea inflatiei. Aceasta a scazut de la 10,3%, in 2000, la 2,3%, in 2003, pentru ca anul trecut sa urce din nou pana la 6,5%. Oficialul european a precizat ca Bulgaria va trebui sa rezolve aceste probleme in vederea adoptarii euro in 2009.