Pretul petrolului scade dupa o majorare peste asteptari a stocurilor

Autor: Claudia Matei 21.10.2005
Pretul petrolului a scazut pentru a treia zi la New York ca urmare a unei cresteri a stocurilor peste asteptari, crestere generata de revenirea productiei dupa cele doua uragane, Katrina si Rita, relateaza Bloomberg.

Stocurile de petrol au crescut cu 1,8% saptamana trecuta, dublu fata de nivelul previzionat. Productia de petrol din SUA a crescut cu peste 6,3%, pe masura ce companiile afectate de uragane si-au reparat platformele si sondele din Golful Mexic. Departamentul pentru Energie a anuntat ieri intr-un raport ca si importurile s-au majorat.

Pretul petrolului cu livrare in noiembrie a scazut la 61,84 dolari/ baril.

Astfel, pretul a coborat cu 13% de la nivelul maxim de 70,85 dolari/ baril atins pe 30 august.

Cursul spot a scazut ieri cu 79 de centi pana la 62,41 dolari/baril, acesta fiind cel mai mic pret de inchidere al zilei de tranzactii. Centrul National pentru Uragane a anuntat ca Wilma se va duce spre nord-est.

Cu toate acestea, BP si Transocean au anuntat ca vor evacua o parte din personal de pe platformele din golf ca masura preventiva in asteptarea uraganului Wilma.

Celelalte companii petroliere au declarat ca monitorizeaza situatia, dar ca nu vor face nici o evacuare.

Pretul benzinei a atins ieri cel mai redus nivel din ultimele trei luni dupa ce raportul Departamentului pentru Energie arata ca furnizarile de combustibil au crescut cu 2,9 milioane de barili.

Productia a crescut cu 8,3% ca urmare a redeschiderii intreprinderilor fortate sa inchida dupa trecerea uraganelor. Importurile de benzina ale SUA au crescut la un nivel mediu record de 1,5 milioane barili pe zi.

Oferta de combustibil a scazut la 122,7 milioane de barili; reducerea este mai mica decat cea previzionata de 2,3 milioane.