Afacerile CCCF s-au micsorat de trei ori in doi ani

Autor: Catalin Lupoaie 18.10.2005
Compania de constructii CCCF Bucuresti, altadata una din primele doua firme de profil de pe piata, a inregistrat o scadere drastica a afacerilor din 2002 incoace.

CCCF a obtinut anul trecut o cifra de afaceri de numai 47 milioane de euro, de aproape trei ori mai mica fata de cea obtinuta in 2002, de circa 121 mil. euro. Bugetul pentru acest an prevede o stagnare comparativ cu 2004.

Surse din piata afirma ca aceasta diminuare a cifrei de afaceri se datoreaza investitiilor scazute in cai ferate, precum si competitiei venite din partea companiilor straine care au intrat in ultimii ani pe piata constructiilor. Contactati de Ziarul Financiar, reprezentantii CCCF nu au dorit sa comenteze cauzele scaderii cifrei de afaceri. "An ul acesta, ne asteptam la o stagnare a cifrei de afaceri, dar preconizam pentru anul viitor o crestere de 20%", spune Nicolae Constantinescu, directorul general al CCCF Bucuresti.

Compania isi va restrange activitatea si se va indrepta catre constructiile civile, care au devenit in ultimii ani principalul motor de crestere al pietei constructiilor. CCCF are in prezent ca principale activitati constructiile de cai ferate si poduri. "Vom restrange numarul mare de sucursale si agentii si le vom reorienta catre alte domenii, cum sunt constructiile civile si cele industriale, precum si in productia de prefabricate", precizeaza Constantinescu. Constructiile civile au avut anul acesta o pondere de 10% in cifra de afaceri, iar anul viitor vor ajunge la circa 25%.

In primul semestru, constructiile noi au inregistrat o crestere de 4,9%, iar constructiile ingineresti s-au majorat cu circa 11,6%, potrivit Institutului de Statistica. Compania de constructii a fost anul acesta implicata in reconstructia podurilor afectate in urma inundatiilor. CCCF Bucuresti a executat lucrarile de reabilitare a podului de la Bucov, afectat de viiturile de pe raul Teleajen. "Vremea nefavorabila ne-a impiedicat sa definitivam rapid lucrarile de reabilitare ale podurilor afectate", spune Constantinescu. CCCF a castigat licitatia pentru reabilitarea tronsonului de cale ferata Fundulea-Lehliu-Fetesti.

CCCF a investit anul trecut aproximativ 4 mil. euro intr-o fabrica de caramizi in apropierea orasului Giurgiu. Fabrica are o capacitate anuala de circa 14 milioane de caramizi si a fost construita pe un teren inchiriat de la societatea Dunapref Giurgiu, la care CCCF detine 47% din actiuni.

"Anul acesta ne asteptam ca fabrica de caramizi sa ajunga la o cifra de afaceri de 10 milioane de lei (2,8 mil. de euro)", apreciaza Constantinescu. Pe piata de caramizi, CCCF concureaza cu austriecii de la Wienerberger, care au investit pana acum 38 mil. euro in fabricile de caramizi de la Sibiu si de la Gura Ocnitei (Dambovita).

Actionarii CCCF sunt managerii si salariatii companiei, care au cumparat societatea ca urmare a privatizarii prin metoda MEBO. Intrarea masiva a constructorilor si a producatorilor de materiale de constructii straini pe piata romaneasca a facut ca in ultimii ani cresterea puternica a industriei constructiilor sa fie captata mai ales de operatorii straini si tot mai putin de companiile romanesti.

Pe piata constructiilor, CCCF concureaza atat cu firme locale, precum Hidroconstructia, Arcom, cat si cu jucatori internationali de anvergura precum compania austriaca Strabag sau francezii de la Colas.