Tinta Ipec Alba Iulia: vanzari de 6,8 mil. euro catre Ikea

Autori: Alina Pahoncia , Anca Rif, ZF Transilvania 17.10.2005
Compania Ipec din Alba-Iulia, specializata in productia articolelor de menaj din portelan, si-a propus ca anul acesta sa creasca vanzarile catre grupul suedez Ikea pana la 6,8 milioane de euro.

Anul trecut, compania din Alba-Iulia a livrat catre Ikea produse in valoare de 5,5 milioane de euro (peste 52 de milioane de coroane suedeze), 95% din productia societatii fiind exportata catre firmele membre ale grupului din Europa, Asia si America de Nord.

"Contractele cu grupul suedez sunt negociate in coroane suedeze si acesta constituie un avantaj in conditiile in care euro a scazut foarte mult in ultimul timp", a declarat Elena Covaciu, administratorul Ipec.

Compania mai are clienti in Germania, Grecia, Franta, Suedia si Anglia.

"La ora actuala, piata de profil din Romania este intr-o continua scadere. In aceste conditii, principala noastra preocupare o reprezinta exporturile", a mai spus Covaciu.

Colaborarea cu grupul suedez este mult mai complexa, acesta finantand, printr-un imprumut, realizarea uneia din cele doua hale de productie ale firmei din Alba-Iulia.

"Cea de-a doua hala de productie a fost data in folosinta in 2002 si s-a realizat in cadrul politicii Ikea de a dezvolta capacitatile de productie de la furnizorii externi, in scopul de a asigura o ritmicitate a livrarilor in conformitate cu cerintele pietei. Dreptul de a realiza aceasta investitie a fost castigat de Ipec in urma planului de afaceri depus, plafonul fiind stabilit la aproximativ 2,5 milioane de euro, toate deciziile de realizare a investitiei fiind lasate la latitudinea Ipec", spune administratorul firmei.

Compania va finaliza luna viitoare o investitie de aproximativ 800.000 de euro intr-o noua unitate de productie cu o suprafata de 4.000 mp, care va duce la scaderea costului pe unitatea de produs cu minimum 10%.

Ipec a inregistrat in primele sase luni ale anului o cifra de afaceri de 3,8 milioane de euro, cu 20% mai mare comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.

"Cresterea se datoreaza in primul rand maririi capacitatilor de productie, concomitent cu scaderea costurilor, acestia fiind factorii esentiali pentru mentinerea pe pietele externe", a mai spus Covaciu.

In 2004, Ipec a inregistrat o cifra de afaceri de aproximativ 7,2 milioane de euro, in crestere cu 50% fata de 2003, iar previziunile pentru acest an vizeaza atingerea unei cifre de afaceri de aproximativ 7,8 milioane de euro.

Compania produce 1,7 milioane de piese pe luna (aproximativ 20 de milioane de piese anual), aceasta reprezentand 1% din productia mondiala, conform oficialilor companiei. Portofoliul de produse al companiei cuprinde seturi de farfurii, platouri, boluri.

Ipec a luat fiinta in 1994 din Ipec Covaciu SNC, care functiona din 1991 ca o afacere de familie. Compania are in prezent 375 de angajati si un singur punct de lucru, la Alba-Iulia, unde se realizeaza intreaga productie a firmei. Asociatii firmei sunt Elena Covaciu si cei doi fii ai sai. alina.pahoncia@zf.ro