Actionarii Astral si-au incasat cele 407 milioane de dolari de la UPC

Autor: Victor Kapra 17.10.2005
UPC a devenit cea mai mare companie autohtona de comunicatii prin cablu si satelit, cu aproape 1.280.000 de clienti, si totodata cea mai mare investitie americana din Romania dupa ce a primit aprobarea Consiliului Concurentei pentru achizitia companiei rivale Astral Telecom.

Surse din UPC au confirmat ca actionarii Astral au primit cele 407 milioane de dolari (valoarea tranzactiei).

Afacerea Astral a fost initiata la inceputul anilor ''90 de un grup de oameni de afaceri din Cluj, printre ei numarandu-se Horia Ciorcila, presedintele Bancii Transilvania, care a detinut in nume propriu aproximativ 4,29% din companie. Un pachet de 20% din Astral se afla in posesia AIG New Europe Fund.

Dupa incheierea acestei tranzactii, directorul executiv al Astral, Aurel Costea, a anuntat ca se retrage. Nou a companie va fi condusa de catre americanul Richard Anderson, actualul director general al UPC Romania. Un comitet interimar de management, format din manageri ai celor doua companii, va lucra la planurile de integrare a celor doua organizatii.

Pasul urmator pe care il vor face UPC Romania si Astral Telecom este fuziunea din punct de vedere juridic a celor doua entitati, proces ce va dura intre 12 si 18 luni.

UPC urca astfel de pe locul trei pe primul loc in topul companiilor de cablu autohtone, principalul concurent devenind grupul RCS&RDS, pe care de altfel a incercat sa-l preia, dar fara succes.

Restul pietei ramane fragmentat, alcatuit din companii mici care vor sfarsi prin a fi inghitite cel mai probabil de acesti doi jucatori. Se indeplinesc astfel predictiile unor analisti care spuneau inca de acum cativa ani ca piata de cablu din Romania va fi dominata de un duopol.

Pe pozitia a treia in piata, la mare distanta se afla operatorul Conisat, detinut de omul de afaceri Catalin Chelu, cu peste 200.000 de clienti.

Compania nou creata devine cea mare mare investitie americana din Romania, cu aproximativ 500 de milioane de dolari investite pana acum de catre UPC Romania in ultimii 12 ani.

UPC este bratul european al grupului american Liberty Global, al treilea mare operator de cablu din lume. Grupul are la nivel mondial venituri anuale de cinci miliarde de dolari si este prezent in 23 de milioane de gospodarii cu servicii de cablu, date si telefonie. Liberty Global a platit pentru 100% din actiunile Astral Telecom (detinute de un grup de antreprenori romani si investitori straini, ce include AIG New Europe Fund) 407,1 milioane USD, impreuna cu debitele nete anticipate in momentul incheierii tranzactiei de 12 milioane USD (in total, circa 346 de milioane de euro).

Astral are aproximativ 890.000 de clienti pentru serviciile de video, date si voce, iar UPC Romania peste 390.000.

UPC intentioneaza sa investeasca masiv in Romania in urmatorii ani in lansarea de servicii triple-play (telefonie, Internet, TV) in toate orasele mari, in imbunatatirea infrastructurii pentru a putea oferi servicii de comunicatii integrate si dezvoltarea televiziunii digitale.

Richard Anderson declara recent ca nu se asteapta la o majorare a cotei de piata, ci, mai degraba, la o crestere a cererii pentru noile servicii din partea abonatilor deja existenti. UPC se asteapta la o cifra de afaceri de 110-120 de milioane de euro, pentru ambele companii, in 2005. "Nu se va vedea o schimbare imediata. Ne trebuie timp ca sa ne implementam strategia. Cresterea va veni din serviciile de date. Acum, doar 4-5% dintre gospodariile din Romania au Internet", spune reprezentantul UPC. Pe de alta parte, precizeaza acesta, in Austria procentajul este de 60%, iar in Ungaria de 20%. victor@zf.ro