Bancile se lupta mai departe cu restrictiile la creditarea in valuta

Autor: Razvan Voican 13.10.2005
La trei saptamani de la intrarea in vigoare a restrictiilor impuse de BNR creditarii in valuta, bancile comerciale continua sa reclame o serie de neclaritati: care este regimul creditelor in valuta acordate in cadrul unor programe de finantare speciale, cum sunt cele derulate impreuna cu BERD, care este regimul facilitatilor de credit sub forma scrisorilor de garantie exprimate in moneda straina executate de beneficiari, includerea in categoria clientilor acoperiti la riscul valutar, a celor care au incasari in valuta in general, chiar dirijate prin alte banci decat banca care raporteaza creditul, si altele.

Potrivit precizarilor facute pana acum de BNR, pentru a stabili daca un client este acoperit in mod natural la riscul valutar banca va lua in calcul numai fluxurile de numerar generate strict de debitorul semnatar al contractului de credit, fara sa conteze daca unul dintre membrii unei familii obtine venituri in valuta imprumutului, iar celalalt in alta valuta.
De asemenea, BNR nu accepta includerea in categoria clientilor acoperiti la risc a debitorilor care au incheiate contracte pentru furnizari de bunuri si/sau servicii, exprimate in valuta ("contracte oficial recunoscute de autoritati"), dar incasate efectiv in moneda nationala.

In cazul angajamentelor de finantare irevocabile si revocabile, in situatia inregistrarii de depasiri ale limitei gradului de concentrare a expunerilor din credite in valuta, banca poate accepta tragerea sumelor de catre client potrivit clauzelor contractuale valabile la data intrarii in vigoare a normelor, dar nu va accepta majorarea plafonului liniilor de credit fata de valoarea contractata la data respectiva.

Banca centrala mai precizeaza ca prevederile normelor nu au in vedere si angajamentele de garantare.

Atunci cand venitul anual in valuta al unei companii nu este atestat de documente contractuale, BNR spune ca se impune analizarea fluxurilor de numerar prezentate de client si ajustarea intrarilor de numerar in functie de gradul de certitudine si de caracterul de permanenta al acestora.

Cat despre posibilitatea luarii in calcul a sumelor reprezentand depozit colateral in valuta constituit de un garant, precum si a fluxurilor de numerar in valuta obtinute de catre garant, banca centrala nu accepta o astfel de practica, stabilind ca depozitul colateral poate fi luat in calcul numai in cazul in care acesta apartine chiar debitorului.

BNR considera ca fluxurile de numerar in valuta inregistrate de garant nu prezinta relevanta in aprecierea gradului de acoperire in mod natural a debitorului fata de riscul valutar.

In privinta reincadrarii clientilor cu credite conform profilului de risc stabilit prin noul regulament, bancile comerciale mai au timp pana la 31 octombrie pentru a incheia operatiunea.

Pe de alta parte, bancile sunt interesate sa afle daca va fi mentinuta interdictia de a acorda facilitati de finantare in valuta autoritatilor publice locale sau institutiilor publice, desi legea le permite acestora sa se imprumute in valuta, de exemplu pentru achizitii in cadrul unor obiective de investitii.

De asemenea, asteapta lamuriri daca la finantarile de tip "multi-currency revolving" iau in considerare data initiala a tragerii sumelor de catre debitor, sau recalculeaza expunerea la fiecare tragere in cadrul plafonului.

Intre timp, din ce in ce mai multe banci isi majoreaza capitalul si trasfera o parte din credite in afara pentru a putea continua creditarea in valuta.