Seful OMV: Piata trebuie sa fie functionala inainte de integrare

Autor: Adrian Mirsanu 13.10.2005
Presedintele OMV, Wolfgang Ruttenstorfer, a afirmat ca Petrom incearca sa contribuie la competitivitatea Romaniei in raport cu UE si ca, din acest punct de vedere, preturile la carburantii vanduti pe piata interna sunt sub media europeana.

Recentele scumpiri ale carburantilor operate de Petrom si celelalte companii pe piata interna, in contextul cresterii cotatiilor externe ale titeiului, au provocat reactia presedintelui si a Consiliului Concurentei, care a declansat o investigatie in acest sens.

Ruttenstorfer a evitat sa comenteze ultimele declaratii ale presedintelui Traian Basescu, care a spus recent ca o tara cu propriile resurse de petrol "nu-si batjocoreste cetatenii".

"Nici o tara care are propria ei resursa nu si batjocoreste cetatenii spunand: Imi pare rau, pretul pietei este 60 de dolari, deci va dau cu 60 de dolari si voua, celor care aveti titei, v-a lasat Dumnezeu pe un pamant in care exista circa 80% din necesarul de titei", a spus seful statului.

Intrebat cum comenteaza opiniile presedintelui Romaniei, reprezentantul OMV a afirmat ca "intelege" ingrijorarea Presedintiei referitoare la acest subiect, plasand problema companiei in raport cu competitivitatea Romaniei pe plan extern.

"Nu este o intrebare legata de OMV si Petrom, ci una de Uniunea Europeana. A fost o intelegere clara ca piata petroliera trebuie sa fie functionala inainte de integrare", a insistat Ruttenstorfer.

Reprezentantii marilor companii petroliere s-au intalnit la inceputul lunii octombrie cu Basescu pentru a discuta asupra variantelor de reducere a preturilor la carburanti.

Reprezentantii Petrom si cei ai OMV nu au spus ieri ce solutii au propus in cadrul intalnirilor avute la Cotroceni, la cererea lu Basescu de a fi gasite masuri pentru o temperare a pretului la carburanti.

Dupa preluarea Petrom la finele anului trecut de catre OMV, austriecii au liberalizat politica de preturi a companiei, legand-o de cotatiile internationale ale produselor petroliere.

Politica de preturi a companiei este un adevarat barometru pentru piata, avand in vedere ca Petrom are un portofoliu format din doua rafinarii mari, fiind cel mai important furnizor de produse petroliere de pe piata, precum si o retea de depozite si circa 600 de statii.

Reprezentantii OMV sustin ca indiferent unde este produs titeiul, pretul adevarat al acestuia este cel stabilit pe pietele internationale.



Statistica il contrazice pe Basescu

Cantitatea de titei din productia interna a acoperit anul trecut mai putin de jumatate din consumul total si a urmat o tendinta descendenta in acest an, datele statisticilor oficiale fiind cu mult diferite de cele prezentate de presedintele Traian Basescu. Potrivit Institutului National de Statistica, resursele de petrol ale Romaniei au insumat anul trecut o cantitate de 12,7 mil. tone, din care 42,7%, respectiv 5,4 mil. tone, au provenit din productia interna. Ponderea majoritara a importurilor de titei a continuat sa se manifeste si in acest an. Astfel, in primele opt luni, consumul total a fost de 9,2 mil. tone, din care 3,5 mil. tone, reprezentand 38,2% din total, au fost productie interna. Importurile au totalizat 5,6 mil. tone, conform INS. Presedintele Traian Basescu a dat asigurari, marti seara, la TVR, ca nu vor mai exista explozii ale preturilor la combustibili, de la o zi la alta, dupa discutiile avute cu reprezentantii companiilor petroliere. "Am atentionat companiile petroliere asupra catorva elemente si eu cred ca ei au reactionat deja pozitiv. In primul rand, Romania extrage 5,5 mil. tone de titei, ceea ce-i acopera 80% din necesar", a spus Basescu. adrian.mirsanu@zf.ro