Rivalitate intre robotii europeni si cei japonezi

Autor: Anca Barbulescu 12.10.2005
Statele membre ale Uniunii Europene si Japonia se intrec pentru a castiga titlul de "cei mai buni producatori" la capitolul roboti produsi in scopuri comerciale si industriale, vanduti pe pietele internationale, si se pare ca japonezii au preluat conducerea, scrie BBC News.

Companiile europene din domeniu au fost indemnate de catre Comisia Europeana sa isi imbunatateasca departamentele de cercetare si dezvoltare pentru a putea crea intr-un timp foarte scurt roboti care sa poata ajuta in mod eficient utilizatorii cu diferite activitati, relateaza publicatia britanica.

Piata mondiala a robotilor industriali si utilitari este una extrem de importanta, fiind estimata la aproximativ 66 de miliarde de dolari (54,1 miliarde de euro) pana in 2025, scrie BBC News.

Aproximativ 4,1 milioane de roboti vor ajunge in casele oamenilor pana in 2007, avand ca principal scop sa faca treburile casei, iar alte 2,5 milioane de roboti vor fi destinati divertismentului, conform raportului anual World Robotics.

Uniunea Europeana investeste aproximativ 50 de milioane de euro in fiecare an pentru proiectele de cercetare ale companiilor, insa prototipurile create ajung pe piata aproximaiv 10 - 15 ani mai tarziu, scrie BBC News.

Astfel, companiile producatoare de roboti din statele membre ale Uniunii Europene produc si comercializeaza robotii mult mai tarziu decat cele din Japonia.

"Explicatia ar fi faptul ca in UE cercetarile in domeniu au fost pana acum in mare parte academice, iar industria nu a participat la dezvoltarea de noi roboti", a precizat Ulf Dahlsten, directorul de tehnologii noi al UE.

"Iar pe de alta parte, Japonia are un grad mai ridicat de dezvoltare pe domeniul cercetarii si inovatiilor", a mai spus el.

Japonia este considerata lider pe piata mondiala a robotilor, iar toate cele 25 de state membre ale Uniunii Europene detin o cota de piata la nivel monidal de 35%, scrie editia online a BBC News.

Pentru a putea produce mai multi roboti si pentru a-i aduce si pe piata, spre vanzare, UE are nevoie de inovatii permanente in domeniu, mai ales ca, in acest moment, industria roboticii este foarte similara cu cea a telecomunicatiilor, a precizat Dahlsten.

Robotii au inceput sa fie utilizati in tot mai multe domenii, printre care cercetari stiintifice sau medicale, aparare, supraveghere si chiar si pentru lucruri mai greu de facut de oameni, scrie BBC News.

Insa, aceste echipamente ar trebui sa iasa din domeniul industrial si de cercetare si sa se mute in casele oamenilor, este de parere Dahlsten. anca.arsene@zf.ro