Veniturile bugetare se tin cu greu peste nivelul inflatiei

Autor: Mihai Bobocea 05.10.2005
Veniturile colectate la bugetul general consolidat in primele noua luni ale anului (58,5 miliarde de lei) au depasit cu aproximativ 14,6% in termeni nominali nivelul colectarilor din aceeasi perioada a lui 2004, arata cele mai recente date publicate de Ministerul Finantelor Publice (MFP).

Totusi, in conditiile unei inflatii medii de aproximativ 9,25% in aceasta perioada, cresterea reala a principalelor categorii de venituri bugetare a fost de numai 4,9%.

In cazul bugetului de stat, situatia este asemanatoare: veniturile colectate in primele 9 luni au crescut cu 5,1% fata de primele noua luni din 2004. In aceasta perioada insa, veniturile provenite din impozitul pe profit au suferit o scadere de 1,9% in termeni reali, desi aceasta categorie de venituri crescuse in prima jumatate a anului cu peste 10%.

Veniturile din impozitul pe venit si salarii a consemnat o scadere si mai accentuata, anume de 13,2% in termeni reali, continuandu-si tendinta din prima jumatate a anului. Pe langa faptul ca are principala contributie de volum la bugetul de stat, taxa pe valoarea adaugata a inregistrat si cel mai ridicat ritm de crestere - aproape 20% fata de primele noua luni din 2004. In total, TVA colectata in primele noua luni ale anului in curs a depasit 15,7 miliarde de lei noi (peste 4,4 miliarde de euro). Cresterea colectarii TVA este pusa de specialisti pe seama cresterii fara precedent a consumului.

Colectarile de venituri bugetare din accize si taxe vamale au crescut in mod real cu 3,8%, respectiv 9,9%, ceea ce reprezinta ritmuri mult mai scazute decat cele consemnate in lunile anterioare.

La bugetul asigurarilor de sanatate, veniturile colectate au crescut in termeni reali cu 13%, iar la bugetul asigurarilor pentru somaj, cresterea veniturilor a fost de 3,4%.

In acelasi timp, bugetele locale au beneficiat de venituri mai mari cu aproape 6% fata de primele noua luni din 2004.

Per total, veniturile colectate la bugetul general consolidat au depasit cheltuielile si in septembrie, astfel ca executia consolidata a bugetului continua sa inregistreze excedent la sfarsitul primelor noua luni, dupa cum a afirmat ieri ministrul de finante Sebastian Vladescu.

Potrivit datelor preliminare ale Ministerului Finantelor, bugetul general consolidat a consemnat in primele opt luni un excedent de 0,56% din Produsul Intern Brut, nivel apropiat cu cel raportat pentru perioada ianuarie - iulie.

Surplusul bugetar de la finele lunii august a fost de 1,58 miliarde de lei (aproximativ 450 de milioane de euro). mihai.bobocea@zf.ro