Un grup american testeaza piata de componente auto

Autor: Marius Anton 03.10.2005
Piata romaneasca devine o tinta predilecta a extinderii companiilor americane din industria componentelor auto, dupa ce preluarea producatorului autohton Dacia de catre grupul Renault a generat un aflux masiv de investitii franceze si germane in domeniu.

Grupul industrial Eaton Corporation din Statele Unite, cu afaceri in industria componentelor auto si vanzari anuale de peste 10 miliarde de dolari (8,25 mld. euro) analizeaza posibilitatea extinderii in Romania a operatiunilor pe care compania le detine deja pe pietele din Cehia si Polonia.

"Analizam modul in care ne putem implica in realizarea unor capacitati de productie in Romania. Motivul pentru care studiem piata romaneasca este competitivitatea acesteia din punctul de vedere al costurilor cu forta de munca", a declarat Jean Pierre Lacombe, vicepresedinte al Eaton pentru regiunea Europei, in cadrul unei conferinte organizate la Bucuresti de publicatia The Economist.

Dimensiunea proiectului care ar putea fi realizat in Romania este similara cu investitiile Eaton din Europa Centrala si de Est. "In cadrul ultimei unitati de productie realizata in Cehia avem 1.000 de angajati. Proiectul ar putea fi de tip greenfield sau brownfield (exista deja o structura-n.r.), iar valoarea investitiei ar putea varia si in functie de capacitatile de productie transferate", a precizat vicepresedintele Eaton.

Productia care ar urma sa fie realizata in Romania va fi destinata aproape in intregime exportului catre clientii la nivel de grup ai Eaton, principalii producatori de automobile de pe plan mondial. Vanzarile Eaton in Romania sunt nesemnificative in momentul de fata, potrivit vicepresedintelui companiei.

Lacombe a adaugat ca Eaton analizeaza in prezent si posibilitatea de a-si extinde operatiunile in Bulgaria, dar Romania este deocamdata prima pe lista optiunilor.

"Datorita distantei relativ mari fata de clientii grupului din Uniunea Europeana, Romania ar putea genera costuri logistice mai mari, compensate insa de costul redus al fortei de munca", a mai explicat vicepresedintele Eaton.

Si producatorul american de sisteme de interior pentru autoturisme Lear Corporation, cu vanzari de 17 miliarde de dolari anul trecut, asteapta in acest an dublarea afacerilor din Romania ca urmare a cresterii cererii din partea grupului Renault, principalul client al companiei.

"Anul acesta ne-am dublat numarul de personal pana la 750 de salariati si asteptam o majorare proportionala a cifrei de afaceri ca urmare a intensificarii relatiilor de business cu cel mai important client al nostru Renault Franta", a declarat directorul general Lear Corporation Romania, Mircea Bucur.

Lear Corporation detine o facilitate de productie la Pitesti, unde realizeaza sisteme electrice si electronice pentru autovehicule, productia fiind destinata integral exportului.

Afacerile Lear din Romania s-au ridicat la peste 18 milioane de euro anul trecut, potrivit Ministerului de Finante.

Printre companiile americane cu facilitati de productie pe piata romaneasca se numara si Dura Automotive sau Delphi Packard.