Finlandezii de la Danske Capital joaca 17 mil. euro pe Bursa

Autor: Vlad Nicolaescu 30.09.2005
Fondul de investitii finlandez Danske Capital Trans-Balkan Fund a ajuns la o expunere de 16,7 milioane de euro pe actiuni cotate la Bursa de Valori Bucuresti, piata romaneasca fiind principala tinta de investitii a fondului. Acesta are o valoare totala de aproximativ 56 milioane de euro.

"Credem ca piata romaneasca este cea mai interesanta din regiune datorita marimii si a perspectivelor de crestere ale economiei romanesti. Romania va fi principalul pol de crestere din regiune", a declarat pentru ZF Jaakko Salmelin, analist de investitii in cadrul Danske Capital Finland.

Danske Capital este o divizie de administrare a investitiilor a celei mai mari banci daneze, Danske Bank.

Cele mai importante actiuni pe care fondul, lansat in urma cu un an, le-a cumparat sunt cele ale Petrom, care valorau la finalul lunii trecute 3,2 mililoane de euro, urmate de cele ale BRD, cu o valoare de 2,8 milioane de euro. Pet rom si BRD sunt cele mai mari companii cotate pe Bursa. Fondul mai detine actiuni Impact in valoare de 1,3 milioane de euro (reprezentand aproximativ 1,3% din capitalul companiei), actiuni Rompetrol Rafinare (Petromidia) in valoare de 1,2 milioane de euro, alaturi de alte participatii mai mici.

Administratorii fondului spun ca mizeaza in continuare pe cresterea actiunilor romanesti chiar daca acestea pot parea scumpe in comparatie cu cele din regiune.

"Este adevarat ca actiunile romanesti au crescut foarte mult in ultimii ani, dar trebuie sa tinem cont de faptul ca rezultatele financiare ale celor mai bune companii cresc si ele foarte repede. De exemplu in cazul BRD a fost o crestere de 97% a profitului net pe primul semestru si o crestere de 43% a portofoliului de credite.

Chiar si tinand cont de inflatie, cotatia actiunilor va urma aceste cresteri, chiar daca pretul este peste media din regiune din punctul de vedere al indicatorilor de evaluare", crede Jaakko Salmelin.

El nu a dorit sa precizeze care este randamentul obtinut de fond pe piata romaneasca, insa conform datelor publicate de societatea de administrare, fondul a avut o crestere de 38% in euro pe primele opt luni ale acestui an.

Actiunile romanesti reprezentau la finalul lunii august 24,9% din portofoliul fondului, locurile urmatoare fiind ocupate de Serbia si Muntenegru cu 14,7% si Bulgaria cu 13,4%. Fondul mai investeste in Austria, Ungaria, Turcia, Ucraina sau Slovenia.

In ultimii ani pe piata romaneasca au intrat din ce in ce mai multe fonduri de investitii atrase de randamentul mare oferit de actiunile romanesti.

Printre acestea se numara americanii de la Julius Baerm, elvetienii de la Hyposwiss Danube Tiger, estonienii de la Trigon Capital sau suedezii de la Gustavus Capital. In primele opt luni ale acestui an, valoarea investitiilor straine nete de la Bursa de Valori s-a ridicat la 55 milioane de euro.



Pe Bursa s-au pierdut 570 mil. euro in doua zile

Actiunile cotate la Bursa au continuat ieri tendinta de scadere accentuata pe care o inregistreaza de la inceputul saptamanii. Indicele BET al celor mai importante zece actiuni de pe piata a pierdut ieri aproape jumatate de procent. BET-FI, care ilustreaza evolutia SIF-urilor a continuat sa scada mai puternic decat piata, coborand cu 1,3%, SIF-urile fiind insa principalele castigatoare de anul acesta. In ultimele doua zile capitalizarea totala a pietei a scazut cu 570 milioane de euro pana la 14,3 miliarde de euro.

Scaderile au fost chiar mai puternice in prima parte a zilei, dar piata si-a mai revenit spre finalul sedintei de tranzactionare. Pe langa cresterile puternice inregistrate de la inceputul acestei luni, scaderile din ultimele zile s-ar putea datora, conform unora dintre brokeri, si incertitudinilor legate de modul in care vor fi impozitate castigurile pe Bursa anul viitor. In plus, se pare ca investitorii straini au fost in ultimele zile mai discreti la cumparare. Tendinta de pe piata a fost impusa si ieri de SIF Oltenia, SIF Moldova si Rompetrol Rafinare (Petromidia), actiuni care au insumat impreuna jumatate din valoarea tranzactiilor din piata.