VB Leasing: piata auto ne va majora afacerile cu peste 100%

Ziarul Financiar 29.09.2005
Compania VB Leasing Romania a inregistrat in primele noua luni ale acestui an contracte de finantare de 80 de milioane de euro, depasind cu 60% nivelul de 50 de milioane de euro inregistrat pe intreg anul 2004.

Pana la sfarsitul anului, valoarea contractelor noi incheiate de VB Leasing se va apropia de nivelul de 110 milioane de euro, a declarat Michael Unterguggenberger, administratorul VB Leasing International.

"Cresterea nivelului finantarilor companiei se datoreaza in principal cresterii pietei auto de anul acesta. Estimam ca vom incheia 6.500 de contracte noi anul acesta, fata de 2.600 in 2004", a mai spus Unterguggenberger.

Vanzarile de autovehicule pe piata romaneasca au atins nivelul record de peste 167.000 de unitati in primele opt luni ale acestui an, in crestere cu aproape 60% fata de perioada similara a anului trecut, potrivit datelor Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA).

VB Leasing a finantat de la momentul intrarii pe piata, in urma cu 5 ani contracte in valoare totala de peste 300 de milioane de euro.

In totalul contractelor finantate de companie, autovehiculele comerciale si de pasageri detin o pondere de circa 80%, in timp ce contractele de achizitie de camioane detin 17%.

"Anul acesta a fost unul slab pe piata achizitiilor de camioane. A scazut numarul finantarilor achizitiilor de camioane noi, dar speram intr-un boom anul viitor, ca urmare a revigorarii pietei constructiilor. Inundatiile din ultima perioada vor contribui oarecum la cresterea activitatii din constructii", a explicat Razvan Diaconescu, administratorul VB Leasing Romania.

Reprezentantii VB Leasing estimeaza pentru anul viitor o crestere de aproximativ 20% a volumului contractelor noi incheiate, concomitent cu o crestere de 30% a vanzarilor de camioane utilizate in constructii in Romania.

Profitul brut estimat de companie pentru anul in curs se ridica la aproximativ 2 milioane de euro (7 mil. lei). Anul trecut, compania a obtinut un profit brut de 2,15 milioane de euro, in scadere de la nivelul de 4,5 milioane de euro din 2003.

"Scaderea profitului se datoreaza intensificarii competitiei si cresterii numarului de jucatori din piata. De asemenea, conditiile de obtinere a finantarilor erau diferite in urma cu doi ani", a mai explicat Diaconescu.

Piata leasingului din Romania, ca valoare a contractelor incheiate, s-a ridicat la aproximativ 1,6-1,7 miliarde de euro anul trecut, estimarile pentru acest an indicand o valoare a acestei piete de peste 2 miliarde de euro.

Datele raportate de Asociatia Societatilor de Leasing din Romania (ASLR) si ALB pentru anul 2004 arata ca jumatate din piata de leasing a fost controlata de subsidiarele bancare.

Companiile captive au avut o pondere de 27% din piata, in timp ce companiile de leasing independente au realizat 23% din volumul total al bunurilor finantate anul trecut.

VB Leasing este prezenta pe piata romaneasca din septembrie 2000, avand ca actionari VB Leasing International, cu 80% din actiuni si Volksbank Romania cu 20% din actiuni. VB Leasing are sucursale in Bucuresti, Timisoara, Cluj, Constanta, Iasi, Craiova si Brasov.

VB Leasing International este detinuta in proportii egale de catre compania austriaca Immoconsult Leasing, care are ca actionar banca austriaca Ovag, si de catre VR Leasing Germania, companie detinuta de bancile germane DZ Bank si WGZ Bank. alexandru.cerchez@zf.ro