Dupa lungi controverse, ABN Amro preia pachetul majoritar de la Antonveneta

Autor: Cristina Marina 27.09.2005
Banca olandeza ABN Amro a anuntat ca va achizitiona un pachet de 39,37% de la banca Antonveneta, punand capat astfel disputei legate de protectionismul bancar italian, scrie The Washington Post.

ABN Amro va plati 3,2 miliarde de euro pentru preluarea a 39,37% din actiunile bancii Antonveneta, detinute de institutia de credit Popolare Italiana si de partenerii sai.

Astfel, participatia bancii olandeze se va ridica la aproape 70%, iar purtatorul de cuvant Neil Moorhouse a declarat ca ABN Amro a mai lansat o oferta de preluare a actiunilor ramase, pretul fiind tot de 26,5 euro.

De asemenea, in luna martie, banca olandeza a mai inaintat o oferta de preluare a Antonveneta, actiunea nefiind finalizata ca urmare a sprijinului acordat de catre guvernatorul bancii nationale, Antonio Fazio, bancii Pop Italiana, in pofida situatiei financiare a acesteia, mai putin solida decat in cazul ABN Amro.

In cursul lunii septembrie, presedintele bancii Pop Italiana, Gianpiero Fiorani, a demisionat, intrucat institutia de credit nu a putut sa finalizeze preluarea Antonveneta.

Fiorani a demisionat la cateva ore dupa ce surse juridice au afirmat ca magistratii din Milano il ancheteaza pentru fals in declaratii. El era deja investigat pentru dezvaluirea de informatii confidentiale, manipularea pietei si obstructionarea activitatii autoritatilor si a fost suspendat din functie in luna august, ca urmare a neregulilor aparute in incercarea de preluare a bancii Antonveneta.

Dar pentru ABN Amro importanta unor achizitii de anvergura a cantarit mai mult decat scandalurile politice. "Nu am facut niciodata vreun comentariu pe acest subiect", a precizat Moorhouse.

Directorul executiv al ABN, Rijkman Groenink, a declarat ca achizitia "marcheaza un moment important in istoria ambelor banci".

"Nu ne-a indepartat nimic de la ambitia de a achizitiona banca Antonveneta pentru ca suntem constienti ca este o banca valoroasa care se incadreaza in strategia noastra", a declarat Groenink. El a afirmat ca afacerea este buna pentru "toti actionarii, inclusiv staff-ul si clientii, si vom continua sa sprijinim compania".

Actiunile ABN Amro au crescut cu 1,4% la 19,83 de euro la bursa din Amsterdam.

Banca a declarat ca achizitia va avea un efect asupra castigurilor la un an dupa incheierea afacerii si spera ca va reusi sa economiseasca 160 de milioane de euro anual prin combinarea operatiunilor celor doua companii.

Nu s-a discutat despre reducerile de personal, dar reprezentantii companiei au declarat ca "banca Antonveneta va fi in continuare un sprijin pentru economia locala".

Antonveneta, cea de-a noua banca a Italiei, va opera in continuare sub aceeasi marca si la acelasi sediu din Padua. cristina.marina@zf.ro