IBM: Nu concuram Skype sau Yahoo Messenger

Autor: Dan Dragomir 22.09.2005
Gigantul IT american IBM promoveaza si in Romania noua versiune a platformei software Lotus Notes/Domino, care permite comunicarea in timp real intre utilizatori si lucrul in comun asupra unor proiecte: documente, prezentari de business etc.

"Chiar daca avem componenta de comunicare online, e-mail, calendar si lista de contacte nu concuram cu furnizorii de astfel de servicii, precum Yahoo sau Skype", a declarat pentru ZF Edward Brill, business unit executive in cadrul diviziei Lotus Software a IBM. Compania americana ofera solutii complexe pentru companii si pune accentul pe acele functii din platforma software care permit lucrul in echipa, chiar daca acest lucru se face la distanta printr-o conexiune la Internet. Lotus Notes/Domino are de asemenea o componenta de videoconferinte, in reteaua companiei sau online.

Pachetul software a fost gandit ca o aplicatie strategica pentru companie, care sa creasca productivitatea fiecarui angajat si in mod special a echipelor care se ocupa de diverse proiecte.

"Este usor de instalat si controlat, usor de folosit. Are o importanta componenta de securitate, autentificarea facandu-se nu numai cu parola, ci cu ajutorul semnaturii digitale", a precizat Ed Brill. Transmisiile de date se fac criptat, iar serverul tine tot timpul un registru al activitatii, pentru a se putea constata un eventual acces neautorizat la informatii.

Daca fiecare angajat are instalat pe computerul sau un astfel de sfotware, devine mult mai usor sa gasesti colegul de care ai nevoie, atunci cand ai nevoie, a explicat Ed Brill. Sistemul indica de asemenea daca respectivul coleg este ocupat, in sedinta, lucreaza la altceva sau este plecat la masa.

Din cauza amenintarilor informatice tot mai raspandite, aplicatiile IBM vor avea integrata protectie anti-spam, firewall pentru blocarea tentativelor de acces neautorizat la informatii. Exista de asemenea functii pentru filtrarea continutului digital si arhivarea tuturor acestor documente sau conversatii.

Printre companiile care folosesc Lotus Notes/Domino se numara nume mari, precum DailmerChrysler sau ABN Amro, dar este un soft utilizat si de companii medii sau mici. Exista o versiune Lotus Notes/Domino Express, special pentru companii medii si mici, si care nu costa mai mult de 70-80 de euro pe utilizator, fara costuri pe server si care include suport tehnic si posibilitatea de migrare pe versiunile noi ale platformei care vor aparea pe viitor.