Skype: bani mai multi din videotelefonie

Autor: Adrian I. Pop 22.07.2005
Operatorul de telefonie prin Internet Skype, care are cateva zeci de milioane de utilizatori in intreaga lume, si-a propus sa atraga incasari mai serioase, prin trecerea la servicii de videotelefonie printr-o aplicatie similara celei utilizate pentru serviciile de voce, relateaza presa internationala.

Skype a devenit cunoscut in intreaga lume pentru ca a lansat o aplicatie gratuita care permite comunicatii fara costuri intre clientii sai si apeluri in alte retele incepand de la 2 centi pe minut. Incasarile actuale ale companiei nu au fost facute publice, dar specialistii in domeniu estimeaza ca videotelefonia online ar putea duce cifra de afaceri a Skype spre 6-10 miliarde de dolari (4,9 - 8,2 miliarde de euro) pe an.

Niklas Zennstrom, cofondator si director executiv al companiei, a facut o demonstratie a versiunii beta (de testare) a programului Skype in cadrul unei prezentari desfasurate la Universitatea Stanford. Apl icatia se bazeaza pe tehnologia de telecomunicatii utilizata de actualul Skype, iar testarea are caracter intern. Oficialul nu a precizat data lansarii produsului final.

Zennstrom a precizat ca prin combinarea inovatiilor venite din partea dezvoltatorilor si a colaboratorilor spera sa propulseze afacerea Skype la nivelul mai marilor jucatori ai Internet-ului, Google si Yahoo.

Software-ul Skype a fost descarcat de peste 132 de milioane de ori si beneficiaza in orice moment al zilei de pana la 3 milioane de utilizatori simultan. Analistii considera ca intrarea Skype pe scena aplicatiilor de videotelefonie poate conduce la schimbari sensibile pe acest sector.