Sanatatea unui francez valoreaza 2.951 de euro anual

Autor: Alina Vasilca 20.07.2005
In 2004, fiecare francez a cheltuit, in medie, aproape 3.000 de euro, mai exact 2.951 de euro, pentru sanatatea sa, cu 220 de euro mai mult decat in anul precedent, scrie Le Figaro.

Cheltuielile globale se ridica la 183,5 de miliarde de euro, cu 15 miliarde de euro mai mari decat in 2003. Totusi, daca se tine cont de consumul de produse medicale, cheltuielile pentru sanatate nu ajung decat la 144,8 de mld. euro sau 2.328 de euro pentru fiecare locuitor al Hexagonului.

Desi impresionanta, cresterea de 5,1% marcheaza o usoara scadere in raport cu cresterile inregistrate in 2002 si 2003, care ajunsesera chiar la 6,4%. Motivul este simplu: preturile serviciilor medicale au crescut mai lent decat cursurile din anii precedenti. Ace st lucru nu va dura insa mult timp, deoarece medicii au obtinut anul acesta o crestere semnificativa a onorariilor.

Cu mai bine de 64 mld. euro, spitalizarea a reprezentat 44% din cheltuielile totale. Pe locul al doilea se afla cheltuielile pentru vizitele de rutina la medic, la dentist sau in laboratoarele de analiza, in valoare de 39,6 mld. euro. Medicamentele au costat si ele mai mult de 30 mld. euro sau a cincea parte din consumul total. Printre ultimele locuri in ceea ce priveste cheltuielile cu sanatatea s-au aflat costurile transportului oferit bolnavilor (2,6 mld. euro) si al altor bunuri medicale, precum protezele, pansamentele (8 mld. euro).

In total, Franta aloca 8,8% din bogatia sa nationala pentru cheltuielile de sanatate. Cheltuielile nationale cu sanatatea, indicatorul utilizat pentru comparatiile internationale, reprezinta 10,5% din PIB. Acest procent plaseaza Franta pe locul patru mondial, dupa SUA (15%), Elvetia sau Germania.

Dar francezii nu sunt foarte interesati de faptul ca o mare parte din aceste fonduri sunt platite de Casa de Securitate Sociala (76,7%) si de alti asiguratori. Menajele nu contribuie decat cu 9,1% din aceasta suma, iar procentul respectiv continua sa scada.