Monaco - un paradis fiscal ravnit si invidiat

Autor: Marius Anton 11.04.2005
Pentru toti cei cu bani multi, a calatori sau a trai la Monaco a devenit un mod de certificare a statutului social. Pe langa faptul ca este vazut ca un loc ideal pentru relaxare pe riviera franceza, Monaco este mai intai de toate un paradis fiscal, arata BBC News.

In ultimii ani micutul principat si-a castigat reputatia drept cea mai in voga destinatie mediteraneana pentru cei instariti. Cei 7.800 de cetateni ai principatului Monaco, care detin pasapoarte emise de autoritatile monegasce, s-au obisnuit sa convietuiasca alaturi de cei aproape 25.000 de emigranti si de milioanele de turisti care viziteaza anual tara.

Cu totii isi aduc contributia la bunastarea economica a statului, al doilea in randul celor mai mici state independente din lume.

Ei sunt aceia care au majorat produsul intern brut al Monaco-ului pana la peste 900 de milioane de dolari, conform estimarilor finantistilor americani, cifra care pana acum nu a fost confirmata sau infirmata de oficialii principatului.

Turistii de o zi, care calatoresc pentru a avea acces la ultimele tendinte vestimentare, cheltuiesc sume importante in magazinele haute couture, permitand administratiei din Monaco sa incaseze sume mari din taxele pe vanzari si sa compenseze la buget lipsa impozitului pe venit.

Impatimitii jocurilor de noroc lasa in cazinourile monegasce sume importante, care ajung in medie, anual, pana la 4% din PIB.

Franta a fost extrem de acida in criticile pe care le-a adus statului Monaco, sustinand ca acesta a devenit un paradis pentru spalarile de bani, cu toate ca cetatenii francezi rezidenti acolo continua sa se supuna regimului fiscal francez.

Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica a definit principatul ca fiind un paradis fiscal necooperant. Doar alte patru teritorii au mai fost clasificate cu acest titlu ambiguu: Andorra, Liberia, Liechtenstein si Insulele Marshall.

OCDE impreuna cu Uniunea Europeana a facut presiuni asupra principatului pentru a incheia angajamente de transparenta si pentru un schimb mai eficient de informatii.

Totusi, sunt multe voci care sustin ca aceste probleme ar fi inlaturate daca statul Monaco ar fi integrat in Franta. In multe aspecte Monaco face deja parte din Franta. A adoptat moneda europeana si, in ciuda obscuritatii care treneaza in sistemul sau fiscal, participa din plin la sistemul pietei Uniunii Europene.

Dar suveranitatea statului Monaco, si o data cu ea capacitatea de a conduce principatul precum o afacere de familie, a fost aparata cu inversunare pentru mai bine de jumatate de secol de catre defunctul print Rainier al III-lea.

Multi considera ca trecerea sa in nefiinta marcheaza sfarsitul unei ere si inceputul unei campanii centrate pe desfiintarea legendarului paradis fiscal.

marius.anton@zf.ro