Dupa alegerea lui Videanu din primul tur, PD isi cauta sefii, iar PSD vinovatii

Autor: Mirela Luca 05.04.2005
PSD a inregistrat o noua infrangere in Capitala, dupa ce Adriean Videanu, candidatul Aliantei PNL-PD, a iesit castigator din primul tur, intr-un scrutin caracterizat de absenteism record, cel mai mare din ultimii 15 ani.
Videanu, 42 de ani, a iesit primar cu numai 231.147 de voturi (53,01%) dintr-un total de 1,8 milioane de alegatori asteptati la vot, potrivit rezultatelor finale date ieri publicitatii de Biroul Electoral al Municipiului Bucuresti. Candidatul PSD, Marian Vanghelie, a obtinut 29,5% din voturile exprimate, anume 128.822 de voturi.
Vanghelie este urmat de fostul sau coleg de partid, Cristian Popescu (Piedone), cu 8,71%, candidatul PRM Anca Petrescu, care a obtinut 3,48%, Radu Opaina, de la PUR, cu 1,92%. Scrutinul local de la Bucuresti precede doua momente importante pe scena politica: alegerea unei noi conduceri atat in PD, cat si in PSD.
Succesul de la Bucuresti al lui Videanu l-ar putea califica in competitia pentru presedintia PD, alegeri care vor avea loc in luna mai.
In PD, competitia pentru presedintie a fost lasata in plan secund. Adriean Videanu evita sa precizeze daca va candida pentru sefia partidului, aratand ca o decizie va lua in functie de rezultatul alegerilor de la Bucuresti.
Nici ieri, dupa anuntarea rezultatului, Videanu nu a spus explicit ca va candida: "Eu cred ca, indiferent cine va fi, Emil Boc, Vasile Blaga, Adriean Videanu, Radu Berceanu, in fruntea partidului va ajunge cine trebuie", a declarat Videanu. Insa de aceasta data a facut un pas inainte incluzandu-se intre candidati.
La PSD, liderul filialei Bucuresti, Dan Ioan Popescu - cu aspiratii la un loc in viitoarea conducere a partidului - si-a asumat ieri esecul electoral si a anuntat ca isi va pune mandatul de lider pe masa filialei. Nu este, asadar, vorba de o asumare prin demisie a rezultatului alegerilor. Popescu apeleaza la aceeasi maniera adoptata dupa alegerile locale din iunie 2004 cand si-a depus mandatul de lider pentru ca in aceeasi sedinta filiala sa-l reconfirme in functie. mirela.luca@zf.ro