Honeywell a preluat o fabrica la Lugoj si isi dubleaza personalul

Autor: Adrian Mirsanu 04.04.2005
Gigantul industrial american Honeywell a preluat o fabrica de automatizari si sisteme de control la Lugoj, ca urmare a achizitiei la nivel global a companiei britanice Novar Plc.
Honeywell isi dubleaza in urma acestei preluari personalul din Romania pana la aproximativ 1.000 angajati, devenind cel mai mare angajator american la nivel local. In plus, grupul industrial intra in productie in Romania cu a doua divizie - de automatizari si sisteme de control, dupa ce in 1997 primul pas a fost facut pe piata cu divizia de sisteme de transport, care opereaza fabrica de turbosuflante de la Bucuresti.
Grupul american are planuri ambitioase de crestere pe piata romaneasca in 2005, cu ambele divizii.
Volumul de afaceri al Honeywell in Romania se situeaza sub 1% din cifra de afaceri globala, de 25 mld. $ ( 19,2 mld. euro), conform unor estimari ale oficialilor grupului.
Oficiali ai grupului au declarat ca fabrica de turbosuflante (produs utilizat pentru echiparea motoarelor diesel ale autovehiculelor - n.r.) din Bucuresti va produce in acest an pana la 2 milioane de bucati, valoare dubla fata de anul anterior si care reprezinta circa 30% din intreaga productie Honeywell din Europa.
Honeywell detine o cota de aproximativ 48% din piata mondiala a turbosuflantelor.
Fabrica de la Bucuresti este operata de catre Honeywell Garrett SRL, care isi exporta intreaga productie catre alte unitati ale grupului. Numara peste 400 de angajati. In 2003, compania a realizat un profit net de 20 mil. euro la o cifra de afaceri de 100 mil. euro, conform bilantului depus la Finante.
Fabrica de la Lugoj este operata de catre Novar Electric Romania SRL, care a raportat pentru 2003 o cifra de afaceri de peste 7 mil. euro la un numar de 555 de angajati.
Fabrica de la Lugoj va fi in coordonarea Honeywell Romania SRL, care reprezinta divizia de automatizari si sisteme de control din cadrul grupului, prezenta pana acum aici numai cu structuri de vanzari.
"Anul trecut, Honeywell a semnat contracte in valoare de peste 30 milioane de dolari si va continua sa isi consolideze pozitia de lider (de furnizare echipamente industriale - n.r.) in anii urmatori la nivel local", a spus pentru ZF Jerry Walker, vicepresedinte al grupului american. "Am pornit in Romania ca un furnizor de sisteme de control proces si solutii pentru rafinarii, dar acum ne-am extins si activam inclusiv pe piata centralelor electrice si a companiilor de furnizare agent termic", a adaugat acesta.
Honeywell a semnat recent un contract de 7 mil. $ pentru furnizarea unui pachet complex de solutii si servicii industriale catre Oltchim Ramnicu Valcea, care a ales compania americana in baza "abilitatii sale de a duce la o rentabilitate economica mare", dar si "a unei scheme foarte atractive de finantare oferite de Honeywell", dupa cum afirma Gheorghe Roibu, director general al Oltchim.
Firma americana a infiintat in 2004 si un centru de inginerie la Bucuresti, unde intentiile initiale vizau implicarea inginerilor romani in proiecte locale ale Honeywell. Ulterior, americanii au decis ca personalul specializat de la Bucuresti este suficient de competitiv pentru a fi implicat in proiecte complexe de talie internationala.
adrian.mirsanu@zf.ro