Cerealcom Dolj si-a dublat cifra de afaceri, pana la 66 mil. euro

Autor: Stelian Negrea 01.04.2005


Holdingul agricol Cerealcom Dolj a avut anul trecut o cifra de afaceri de 66 de milioane de euro (aproximativ 2.700 de miliarde de lei) in crestere cu aproape 90% fata de anul anterior cand s-a oprit la 35 de milioane de euro (1.300 de miliarde de lei).


"A fost un an agricol bun care s-a vazut in recolte foarte bune", spune Mihai Anghel, presedintele si actionarul majoritar al Cerealcom Dolj.


Compania estimeaza pentru acest an o crestere a cifrei de afaceri cu 10 procente.


Anul agricol 2003/ 2004 a adus productii foarte mari in comparatie cu cel precedent, peste 9 milioane de tone de cereale.


Anghel este unul dintre cei mai mari cultivatori de pamant din Romania alaturi de Ioan Niculae care detine InterAgro, Adrian Porumboiu cu Racova Com Agro Pan Vaslui, Stefan Poenaru cu Agrofam Fetesti, Nicolae Mann cu Vital & Heyl din Timis si Jihad Ibrahim de la Agrochirnogi Calarasi. Acestia au fondat recent Patronatul Producatorilor Agricoli din Romania (PPAR), organizatie menita sa le apere interesele.


Ministerul Agriculturii a decis recent sa elimine o parte importanta din subventiile pe care le acorda pentru diferitele culturi, efectul imediat fiind reorientarea multor mici fermieri catre culturi care beneficiaza inca de ajutor din partea statului.


Holdingul Cerealcom are o capacitate de depozitare de 200.000 de tone anual prin cele 5 silozuri de cereale si trei baze de receptie, carora li se adauga o flota de 40 de camioane de transport cereale.


Romania a negociat cu UE o suprafata arabila de 7,013 milioane de hectare (fata de 9 milioane de hectare in prezent) cu o recolta medie de 2,65 tone la hectar.




Crama Segarcea, investitii de un milion de euro


Crama Segarcea, care face parte din holdingul agricol Cerealcom Dolj, va investi un milion de euro pentru replantarea unei suprafete de aproape 150 de hectare de vita de vie.


"Aveam vita de vie foarte veche plantata inca de la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial, care nu mai dadea randamente bune. Replantarile le vom face in doua etape, in acest an si in anul urmator", spune Anghel. Romania a negociat cu UE o suprafata cu vita de vie de 240.000 de hectare, insa exista voci in industria vinurilor care sustin ca, in prezent, nu exista mai mult de 70-80% din aceasta suprafata, una dintre cele mai invocate cauze fiind imbatranirea acesteia si replantarile greoaie din cauza lipsei de finantare.


Replantarea unui hectar de vita de vie costa in medie 10.000 de euro.


Anghel a investit doua milioane de euro pentru achizitionarea de echipamente pentru imbuteliere si modernizarea cramei proprii de la Segarcea, unde detine 273 de hectare cu vita de vie.


Crama a facut parte din Domeniile Regale ale Coroanei, fiind renumita, in special, pentru vinarsul sau dar si pentru vinurile rosii. Din nefericire, dupa cel de-al doilea razboi mondial a devenit un punct de aprovizionare aproape exclusiv pentru "elita" comunista. Noul producator de vinuri are o capacitate de productie de 2,5 milioane de litri de vin si intentioneaza ca anul viitor sa livreze pe piata circa doua milioane de litri de vin.


Vanzarile estimate pentru primul an de prezenta efectiva pe piata sunt de circa cinci milioane de euro.


"Vom intra puternic pe piata de la 1 iulie sub marca Domeniile Coroanei Segarcea. Sub acest brand vom vinde atat in HoReCa dar si in retail Cabernet Sauvignion, Merlot, Riesling, Feteasca Neagra, Muscat Ottonel si Muscat Frontinian", spune Anghel.


El nu stie, inca, cu ce preturi va iesi pe piata, insa afirma ca va plasa vinurile in segmentul mediu si premium.


Piata vinurilor linistite s-a ridicat anul trecut, conform datelor furnizate de Organizatia Nationala Interprofesionala Vitivinicola (ONIV), la circa 310 milioane de euro, principalii jucatori alaturi de Jidvei fiind Murfatlar Romania, Cotnari, Vincon Vrancea, Vinia Iasi si o serie de jucatori de dimensiuni mai mici: Karom Drinks, Vinterra, Halewood Romania, Vinarte si Cramele Recas.


Piata vinurilor spumante si spumoase este dominata de Angelli cumparat de Henkell & Sohnlein din Germania, Karom Drinks detinut de un alt jucator german Schloss Wachenheim, Cramele Halewood, Jidvei, Veritas Panciu si Agroindustriala Bucium.
stelian.negrea@zf.ro