Banca centrala a Ungariei a redus dobanda de referinta la 7,75%

Autor: Dan Zavoianu 31.03.2005

Banca centrala a Ungariei a scazut dobanda de referinta cu 0,5 puncte procentuale, pana la 7,75%.


Oficialii bancii au avertizat insa ca volatilitatea pietei internationale ar putea duce la cresterea riscurilor pentru piata monetara a tarii.


"Analizand tendintele de pe piata de capital, riscurile care provin din fluxuri de capital volatile sunt in crestere, ceea ce ar putea afecta politica monetara", se arata intr-un comunicat al bancii centrale de la Budapesta. In urma comunicatului, forintul s-a apreciat in raport cu euro, pana la 247,95/248,45 unitati, fata de 248,4/249 la inceputul sedintei de tranzactionare.


Decizia bancii de reducere a dobanzii de referinta a fost motivata de scaderea inflatiei. Ungaria a inregistrat in luna februarie o inflatie anuala de doar 3,2%, minimul ultimilor 24 de ani.


Cifrele au depasit asteptarile analistilor, care previzionasera o rata anuala de 3,6%. Acestia au sustinut ca rezultatele exceptionale inregistrate anul trecut in agricultura si aprecierea forintului au fost cauzele principale care au determinat atingerea minimului record.


Banca centrala a aplicat incepand cu 2004 un program de diminuare treptata a dobanzii de referinta, situata la 12,5% in urma cu un an.


Pietele financiare s-au aratat interesate, in principal, de rapiditatea cu care banca centrala a tarii va putea reduce dobanda de referinta, care era situata la inceputul anului la cel mai ridicat nivel din Uniunea Europeana.