Monica Macovei l-a destituit pe adjunctul serviciului secret al Justitiei

Autor: Iulian Anghel 04.03.2005

Ministrul justitiei, Monica Macovei, l-a demis, prin ordin, pe directorul adjunct al DGPA - Directia Generala de Protectie si Anticoruptie din cadrul Ministerului Justitiei (serviciul secret al Justitiei) - generalul (r) Dan Gheorghe.


Protejat al lui Ion Iliescu, Dan Gheorghe a fost, intre 1993-1997, pe vremea guvernarii Vacaroiu, sef al celebrei unitati doi si-un sfert (serviciul secret al Ministerului de Interne, U.M. 0215).


Presa a scris la vremea respectiva ca UM 0215 era la curent si cu contrabanda cu combustibili pentru fosta Iugoslavie, cunoscuta sub numele de "Afacerea Jimbolia", despre care presa scria ca se facea cu stiinta lui Nicolae Vacaroiu.


Generalul a fost destituit dupa venirea la putere a Conventiei Democrate si trimis la Directia Generala a Politiei de Frontiera, de unde a solicitat trecerea in rezerva.


La schimbarea puterii, in 2000, Gheorghe a fost reactivat, a ajuns in fruntea Departamentului de Securitate al Aeroportului Otopeni si, apoi, adjunct al serviciului secret al Justitiei. In timp ce se afla in conducerea DGPA, au existat mai multe scandaluri legate de functionarea institutiei, care pe atunci se numea SIPA.



A fost pus in lumina, in 2003, faptul ca, de la infiintarea sa, SIPA nu a prezentat nici un raport Parlamentului, asa cum trebuia. Teoretic, SIPA trebuia sa culeaga informatii din penitenciare, dar au circulat informatii potrivit carora mai facea si altceva, ii urmarea pe oamenii politici. Apoi a fost confirmata informatia potrivit careia seful SIPA, Marian Ureche - un apropiat al Rodicai Stanoiu -, a facut parte din structurile fostei Securitati.



Recent, Monica Macovei a declarat ca urmeaza sa se lamureasca cu privire la "rostul si menirea" DGPA, aratand ca UE nu intelege rolul unui serviciu informativ in structura Ministerului Justitiei.