Transilvania accelereaza creditarea pentru IMM-uri

Autor: Vlad Nicolaescu 21.02.2005

Banca Transilvania a lansat un produs de creditare pentru activitatea curenta a intreprinderilor mici si mijlocii (IMM) prin care ofera imprumuturi rapide si fara garantii. "Creditul 1 Ora, Fara Garantii" se acorda societatilor care functionaza de cel putin 12 luni, banca oferind sume care nu justifica eforturile pentru constituirea unor garantii imobiliare.



Conform reprezentantilor bancii, creditul se aproba fara garantii intr-o ora de la prezentarea la sediul bancii a documentelor necesare. Creditul nu poate depasi media lunara a cifrei de afaceri, plafonul maxim al unui credit fiind de 200 milioane de lei (5.500 de euro).



"Acum avem peste 70.000 de clienti activi persoane juridice, carora le oferim produse si servicii si intentionam sa crestem acest numar prin atragerea clientilor printr-o oferta de finantare avantajoasa," spune Robert Rekkers, directorul general al bancii.



Banca Transilvania a imprumutat in decembrie 22,5 milioane de euro de la mai multe banci de investitii, la care s-a adaugat si Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare (BERD), cu scopul de a suplimenta sursele din care ofera finantare in special pentru persoanele juridice. BERD este principalul actionar al bancii, cu 15% din actiuni. In plus, Transilvania a obtinut tot la finalul anului trecut alte 10 milioane de euro de la Fondul Olandez de Finantare pentru Dezvoltare, cu scadenta la sapte ani si avand ca destinatie acordarea de credite pentru IMM.



Banca Transilvania detine o retea teritoriala de 120 de unitati si are peste 600.000 de clienti persoane fizice si juridice. Banca avea la finalul anului trecut active totale in valoare de 733 milioane de euro, cu care ocupa locul al zecelea in sistemul bancar, si o cota de piata de 2,9%. Valoarea creditelor acordate de banca a crescut anul trecut cu 67% ajungand la 14.423 miliarde de lei (365 milioane de euro).



Transilvania a obtinut anul trecut, conform rezultatelor financiare neauditate, un profit net de 15,1 milioane de euro (608 miliarde de lei), in crestere cu 20% in euro fata de 2003.



Activele bancii au crescut cu 90% in euro ajungand la 656 milioane de euro. Banca a reusit astfel sa depaseasca bugetul de venituri si cheltuieli de la inceputul anului cu 4% in privinta profitului si cu 17% in privinta activelor.



Actiunile bancii sunt cotate la Bursa de Valori unde au incheiat sedinta bursiera de vineri la 13.600 lei/actiune, in crestere cu 0,7% fata de valoarea precedenta. Capitalizarea bursiera a bancii se ridica la 506 milioane de euro. vlad.nicolaescu@zf.ro