Zile de doliu si de alerta maxima in Liban dupa asasinarea lui Hariri

Autor: Adelina Radulescu 16.02.2005

Libanul si-a inchis scolile, magazinele si birourile pentru trei zile decretate ca zile de doliu national in memoria fostului premier Rafic Hariri, asasinat acum doua zile, in timp ce armata a fost supusa unei alerte maxime pentru prevenirea oricarui incident in timpul funeraliilor programate pentru astazi.
Moscheele din Beirut au fost ieri intesate de oameni veniti sa-l comemoreze pe Hariri. Fostul premier, care avea 60 de ani si era milionar de pe  urma unor afaceri in domeniul constructiilor, a fost artizanul reconstructiei Libanului dupa ce s-a incheiat razboiul civil care a sfasiat micuta tara din Orientul Mijlociu intre 1975 si 1990. Nu se cunosc inca autorii asasinatului caruia i-a cazut victima impreuna cu alte 14 persoane in plin centrul capitalei libaneze.
Hariri demisionase in octombrie anul trecut din functia de prim-ministru, in urma unor neintelegeri pe care le-a avut cu presedintele pro-sirian, generalul Emile Lahoud. Apoi, s-a alaturat opozitiei, cerand plecarea trupelor siriene de pe teritoriul Libanului. Moartea sa a facut mai vocale solicitaile opozitiei de la Beirut pentru alungarea celor 14.000 de soldati sirieni, considerati ca fiind armata de ocupatie intr-o tara cu doar 3,7 milioane de locuitori.
Lideri ai opozitiei libaneze au spus, imediat dupa explozia care l-a ucis pe Hariri, ca trupele siriene poarta raspunderea pentru disparitia proeminentului omului politic de la Beirut. Intr-o declaratie comuna, politicienii de opoziti au cerut demisia actualului guvern si alungarea trupelor siriene. Din declaratia lor a lipsit totusi acuzatia transanta privind o eventuala implicare in asasinat a guvernului prosirian sau a auto0ritatile de la Damasc.
Moartea lui Hariri a adus tensiune crescanda in mediile politice din aceasta tara, cu atat mai mult cu cat disparitia acestuia s-a produs cu putin timp inainte de alegerile parlamentare care sunt pogramate in luna mai. Scrutinul este considerat ca un test pentru verificarea influentei pe care o execita fortele siriene asupra opiniei publice si a cercurilor politice din Liban.
Pe de alta parte, autoritatile siriene au condamnat uciderea ostului premier, la unison cu comunitatea internationala. Presedintele francez, Jacques Chirac, care era apropiat de Hariri, a cerut, in numele tarii sale (care a avut Libanul sub protectie pana la finele celui de-al doilea razboi mondial), ca anchetarea mortii acestuia sa fie facuta de catre o comisie internationala.
adelina.radulescu@zf.ro