Finlandezii au publicat un "manual al spagii" pentru Rusia

Autor: Marius Anton 25.01.2005


Autoritatile finlandeze au criticat initiativa unuia dintre principalele organisme comerciale de a publica o carte in care sunt prezentate sfaturi in legatura cu "metodologia mitei" pentru finlandezii care vor sa faca afaceri in Rusia, informeaza The Moscow Times.



Brosura intitulata "Obiceiurile din Rusia pentru finlandezi", ofera oamenilor de afaceri din statul nordic cateva exemple in legatura cu mita, ce fel de mita si cum trebuie sa se acorde astfel de stimulente financiare, cu scopul de a veni in ajutorul companiilor dintr-o tara cunoscuta pentru transparenta mediului sau de afaceri. "Daca trebuie sa dati mita, trebuie sa o faceti discret, in nici un caz in prezenta unor potentiali martori, sau mai indicat ar fi sa apelati la o persoana de legatura din Rusia", scrie in brosura publicata de Camera de Comert Finlandezo-Rusa care citeaza in aparenta declaratiile unui om de afaceri finlandez.



"Cu siguranta ca trebuie sa existe surse de informare pentru a familiariza oamenii de afaceri cu mediul operational dintr-o tara, dar in nici un caz in acest fel", afirma Henrik Raiha, un oficial din cadrul ministerului de comert si industrie din Finlanda, care asigura aproximativ 20% din fondurile necesare pentru finantarea organizatiei care a publicat "indrumarul". "Acum cititorul va fi convins ca nu te poti descurca in Rusia fara sa dai mita", spune Raiha.



Un purtator de cuvant al camerei de comert a aparat lucrarea, sustinand ca "nu este nimic altceva decat o descriere a modului in care decurge viata reala in Rusia".



Cartea care ii are ca autori pe Mira Haapaniemi, Maisa Moijanen si Kirsi Muradjan a fost scrisa special pentru comunitatea de afaceri din Finlanda. Potrivit prefatei brosurei, aceasta are drept scop sa puna la dispozitie informatii practice si know-how-ul specific mediului de afaceri din Rusia. Cartea cuprinde interviuri cu intreprinzatori finlandezi ramasi anonimi.