Printre bombe care explodeaza la tot pasul, Irakul se pregateste de alegeri

Autor: Iulian Anghel 25.01.2005

Cu cinci zile inainte de alegeri, Irakul se confrunta cu o sporire dramatica a violentelor.
Bombe si masini capcana explodeaza zilnic pe strazile oraselor irakiene, tinta atacatorilor fiind una: blocarea alegerilor programate pentru duminica si descurajarea oamenilor de a merge la vor.
Gruparile teroriste care actioneaza in Irak au declarat ca in ziua alegerilor vor ataca sectiile de votare si ii vor ucide  pe cei care se prezinta la vot.
Abu Musab al-Zarkawi, care reprezinta aripa Al-Qaida in Irak a declarat duminica "razboi democratiei" si a spus ca toti cei care vor merge la vot sunt necredinciosi care vor fi pedepsiti.
Ieri, doua persoane au fost ucise si alte zece ranite, in urma exploziei masinii-capcana care s-a produs la intrarea pe o strada unde este situat sediul Miscarii pentru Intelegere Nationala (MEN), formatiunea premierului irakian, Iyad Allaui.
Atentatul a fost revendicat, intr-un comunicat, de gruparea aceluiasi Abu Mussab al-Zarqawi.
Cu doar o zi inainte, gruparea lui Abu Mussab al-Zarqawi a afirmat ca l-a asasinat pe Salem Jaafar al-Kanani, candidat la alegeri din partea partidului premierului irakian Iyad Allaui.
Membrii partidului lui Allaui, care este de confesiune siita, au fost tinta a numeroase atentate lansate in ultima perioada. Potrivit unei surse din partid, pana la 11 ianuarie, 22 de membri ai formatiunii au fost ucisi in ultimele doua luni si 44 de la indepartarea de la putere a regimului lui Saddam Hussein, in aprilie 2003.
Prin aceste atentate Al-Zarkawi urmareste sa provoace si un razboi civil intre musulmanii siiti, majoritari, si sunitii care au condus tara in timpul lui Saddam Hussein. El spune ca alegerile sunt organizate pentru ca siitii, majoritari sa ia puterea. Siitii au toate sansele sa castige alegerile de duminica. De cealalta parte, liderii suniti au chemat la boicotarea scrutinului.
Din cauza violentelor campania electorala a lipsit cu desavarsire. Dar ambasadorul Statelor Unite in Irak, John Negroponte, crede ca alegerile de la 30 ianuarie se vor caracteriza printr-un nivel ridicat de participare la vot. El a avertizat ca ar putea exista probleme in cele doua provincii centrale predominant sunnite.



Un terorist de 25 de milioane de dolari
Abu Mussab al Zarkawi, principalul raspunzator pentru atacurile din Irak, este un activist care are stranse relatii cu reteaua terorista Al-Qaida. Nascut la 20 octombrie 1966, la Zarka, in Iordania, a fondat o organizatie care a revendicat atentate, rapiri si decapitari. A revendicat atacul impotriva sediului ONU din Bagdad, dar si decapitarea americanului Nick Berk, la 12 mai 2004. Grupul sau a recunoscut ca este raspunzator pentru asasinarea guvernatorului din Mossul, la 13 iunie 2004.  Guvernatorul din Bagdad a fost asasinat de aceeasi grupare, la 4 ianuarie 2005. Desi pe capul lui armata americana a pus o recompensa de 25 de milioane de dolari, el nu a putut fi prins pana in prezent.
iulian.anghel@zf.ro