In timpul alegerilor, Irakul isi inchide granitele

Autor: Adelina Radulescu 19.01.2005

Irakul isi va inchide granitele si va interzice circulatia transporturilor grele in apropierea centrelor de votare, de asemenea vor fi impuse restrictii de ciulatie pana la anumite ore in ziua alegeilor.
Oficialii irakieni au anuntat ca astfel intentioneaza sa reduca la minimum posibil posibilitatea desfasurarii unor atentate care ar avea ca scop inducerii starii de haos si chiar de razboi civil pe durata alegerilor din aceasta tara, programate sa aiba loc la 30 ianuarie.
Pe de alta parte, la Bagdad exista temerea ca atacurile nestavilite din partea insurgentilor, care in ultimele zile au coinci cu rapirea unui cleric sau cu bombardarea unui sediu al siitilor, ar putea duce la conflicte care nu exclud instalarea celui mai grav efect crizei din Irak - razboiul civil.
Ministrul de interne de la Bagdad a avertizat cu privire la riscurile declansarii unui "razboi civil" in cazul in care alegerile de la 30 ianuarie vor fi boicotate de o parte a populatiei. Prin aceasta declaratie, ministrul a facut referire la membrii comunitatii sunnite. "Faptul ca anumite persoane nu participa la alegeri reprezinta un act de tradare si va conduce la declansarea unui razboi civil si la divizarea tarii", a declarat Nakib (sunnit), intr-o conferinta de presa la Bagdad.
"Toti irakienii trebuie sa participe la alegeri. Nu conteaza cu cine voteaza, participarea lor este importanta", a precizat el. Mai multe grupari sunnite influente, printre care autoritatea religioasa si Partidul Islamic, au decis sa boicoteze alegerile de la 30 ianuarie.