2004, cel mai virusat an din ultimul deceniu

Autor: Mihai Musatoiu 06.01.2005

Anul trecut a consemnat aparitia a circa 25.000 de noi virusi informatici, reprezentand un sfert din totalul ultimilor zece ani, se arata intr-un studiu privind atacurile informatice realizat de divizia BitDefender a companiei Softwin.
Si compania americana de securitate McAfee a apreciat ca 2004 a fost un an dificil in lupta cu virusii informatici. Numarul acestora a crescut dupa trei ani consecutivi de scadere, au spus specialistii americani citati de presa internationala.
McAfee a estimat ca metodele preferate de autorii de virusi pentru a ataca companiile vor ramane neschimbate in 2005: computerele "zombie" (programate pentru a directiona atacuri puternice si de lunga durata) si trimiterea de mesaje e-mail in masa.
Totodata, majoritatea problemelor de securitate pentru utilizatorii casnici vor fi provocate de programele "adware" (care genereaza bannere publicitare si, in acelasi timp, spioneaza activitatea PC-ului pe care este instalat) si de "gaurile" de securitate ale aplicatiilor, a spus un reprezentant al Avert, departamentul antivirus de reactie rapida al McAfee.
"Anticipam ca inselaciunile de tip phishing (n.r. colectarea datelor personale prin inducerea in eroare a posesorilor) vor creste numeric in 2005, din cauza slabei informari a consumatorilor", au mai spus oficialii Avert.
Pentru anul 2005, specialistii BitDefender apreciaza ca numarul virusilor nou aparuti se va dubla, comparativ cu anul precedent.
In acest an, este de asteptat cresterea semnificativa a atacurilor de tip adware/spyware, destinate in mod special obtinerii de parole, informatii, conturi, numere de carti de credit, cit si a atacurilor orientate catre noile generatii de telefoane mobile, a spus Bogdan Dumitru, reprezentant al BitDefender.
"Am avut de-a face cu virusi care isi adapteaza mesajul in functie de limba destinatarului, asa cum a fost cazul virusului Zafi, aparut la mijlocul anului si care a ajuns, pana la sfirsitul acestuia, la 4 variante, ultima dintre ele generand, numai in luna decembrie, peste un milion de e-mailuri infectate", a spus Dumitru.
In clasamentul primilor 10 virusi, realizat de Softwin, sapte locuri sunt ocupate de variante ale virusului Netsky, insumand 74,86% din numarul total al infectiilor detectate de catre BitDefender.